Благоевградчани атакуват в съда повишаването на данъците и таксите в общината

Повишаването на данъците и таксите в Община Благоевград влиза в съда, след жалба от група благоевградчани. Преди броени дни стана ясно, че пред Административен съд – Благоевград са оспорени решенията на Общински съвет – Благоевград за определяне размера на местните данъци и такси.

Припомняме, че на 29 декември 2023 година местните парламентаристи взеха решение за увеличаване на данъците за недвижими имоти и такса „Смет“ по предложение на кмета Методи Байкушев. Така, от 1 януари 2024 година данъкът за недвижимите имоти в Благоевград се увеличи от 1.9 на 2,5 промила, а данъка за възмездното придобито имущество – от 2.4 на 3 промила. Такса „Смет“ също се повишава като от 2,1 става на 2,5 промила върху данъчната оценка на имотите.

Повишаването на данъците и таксите предизвика недоволство сред благоевградчани, като от Гражданско сдружение „Обществен съвет – Благоевград“, което е част от формацията Граждански блок, атакуваха решението в съда.

В Административен съд – Благоевград вече е образувано адм.дело №45/2024 година по жалбата на Емил Радев, Людмила Манова, Надежда Войнова-Басмаджиева и Първолета Евтимова против Решение №31 от заседанието на Общински съвет на 29.12.023г. за одобряване на план-сметка за дейностите по чл.66 от Закона за местните данъци и такси и Решение №32 от заседанието на Общински съвет на 29.12.023г. за приемане на Наредба за изменение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград. Според жалбоподателите, оспореното решение е нищожно, незаконосъобразно, немотивирано и необосновано. В жалбата се навеждат доводи, че не е спазен срокът за обществена консултация на проекта на наредбата, нарушено е правото на участие на заинтересованите страни в производството по издаване на акта.

Със същите доводи Решението на Общински съвет – Благоевград, с което е определена такса за битови отпадъци за предприятия и граждани в размер на 2,5 промила, е оспорено пред Административен съд – Благоевград и с жалба от Антония Димитрова. С жалбата е оспорено и Решение №33 от заседанието на Общински съвет на 29.12.023г. за изменение Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на община Благоевград. Образувано е адм.дело №75/2024 година.

Пред Административен съд – Благоевград е оспорено и Решение №36 от заседанието на Общински съвет на 29.12.2023г., с което са определени минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници и броят на таксиметровите автомобили, които да работят на територията на община Благоевград. Адм.дело №49/2024г. е образувано по жалба на Спас Калаузки, управител на „Мега шанс – М“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене