АПИ потвърди: Отварят най-дългия тунел у нас, пътуваме до Гърция по-бързо

Пускат за движение тунел „Железница“, свлачищата вече са укрепени, като за едното е изградено уникално съоръжение, което наподобява външен тунел

Пускат за движение тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“. От Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) съобщиха, че двете тръби на най-дългия тунел в страната ще бъдат отворени в края на следващия месец.

Тунел „Железница“ беше завършен преди точно една година, но покрай строителството му се активизираха две свлачища, които блокираха процеса, уточнява bTV.

Свлачищата вече са укрепени, като за едното е изградено уникално съоръжение, което наподобява външен тунел. Укрепителните дейности са оскъпили проекта с близо 100 милиона лева.

Придобивка: Отварят най-дългия тунел у нас, пътуваме до Гърция и Банско с 1 час по-малко

С пускането на двете тръби магистралата ще се удължи до Симитли.

Скоростният път до Гърция ще бъде завършен, когато се намери алтернативно трасе на Кресненското дефиле.

„Вече сме на финала по укрепването на свлачището по ската от северната страна на тунела и най-вероятно до края на февруари ще получим разрешение за ползването на обекта.

Като укрепително мероприятие свалчището от северната страна излезе 80 милиона лева без ДДС, а от южната –около 8,5 милиона лева“, обяснява инженер Красимир Найденов, ръководител на проект „Тунел „Железница“ в АПИ.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене