Николина Чакърдъкова: Има човек, който ме промени и от най-обикновена жена станах това, което съм днес

Николина Чакърдъкова е сред най-любимите фолклорни изпълнители на българската публика. Щастлива е от факта, че в последните години се забелязва завръщане на интереса към родния фолклор и признава, че любовта на хората я зарежда. Голяма радост за нея са и внуците й.

Синът и дъщерята на изпълнителката я дариха с пет внучета, като миналата година се роди най-малкото – Йоан, което е третото дете на сина й Васил. Дъщеря й Мария Чакърдъкова вече е известна певица и успешно върви по стъпките на прочутата си майка.

За изминалата година името на Николина Чакърдъкова е било най-търсено в Гугъл сред жените изпълнителки в категория „концерти“, преди имената на Софи Маринова, Лили Иванова и Тони Димитрова.

“Приятно съм изненадана, въпреки че никога не съм се състезавала с някого. Факт е, че изпратихме една красива и силна година, срещнахме се с много хора и пяхме на много концерти, лични празници, сватби. Радвам се, че младите все повече харесват нашата музика и правят сватбите си по българската традиция и канят мен да бъда част от този красив празник. Преди 20 години направихме такъв спектакъл – „Българска сватба“, може един ден да го претворим по нов начин. Важно е да си запазваме традициите, обичаите, песните и да ги предаваме във времето”  – казва певицата в интервю за “Труд”.

Фолклорната звезда признава, че се налага да използва често социалните мрежи, защото те осъществяват връзката с много хора.

“Работата ми го изисква, активна съм във фейсбук и инстаграм, следя какво се случва. Аз съм от по-улегналото поколение, минали сме през какво ли не и понякога ми е странно колко важно стана да си с перфектен външен вид и всичко да свършва с това. За мен човек има по-висока стойност, важно е да изглеждаме добре, хората ни виждат, но освен това има много труд, работа и когато това не се вижда, младите остават с убеждение, че опаковката е всичко. Изгражда се някаква огромна илюзия, а действителността, поне според мен е друга. Затова аз съм здраво стъпила на земята и моето мерило е не колко лайка има една снимка, а това да напълниш зала „Арена София“, да накараш 10-12 хиляди човека да играят и да излязат извън кожата от щастие и то под звуците на българска народна музика. Това ме прави горда, щастлива и това е моето мерило за успех, всеки който го прави – в тази или друга област, аз му се възхищавам!” – споделя тя.

Николина Чакърдъкова коментира и фактa, че на Нова година попфолкът преобладаваше в ефира на родните телевизии: “Понякога се чувствам, че живеем не в едно време, а в паралелни вселени, въпреки че ние също участвахме в празничните програми на БНТ и Нова Тв! Всеки решава как да забавлява зрителя, а когато нещо не ни харесва сменяме канала. Сега гледам към концерта ни в „Арена София“. Мисля си, че след толкова концерти, защото аз никога не съм имала само едно представление в НДК, а винаги са били по две, или три поредни в един ден и с всяка изява ние с публиката сме си станали една малка общност! Радвам се, че сме си отгледали красива и стойностна публика, а сега с появата и на Мария – виждам толкова повече млади хора в залите и става едно допълване на поколенията. Нейното поколение открива фолклора ни чрез нея и идва и вижда колко модерна и красива може да е нашата музика, виждат че и аз не съм на 100 години и я има приемствеността. Това означава, че тази музика, това изкуство ще живее във времето!”

Легендарната певица вече има пет внучета, а себе си определя като строга баба: “Аз съм строгата баба, но това не значи, че като си строг, не обичаш децата. Когато съм с тях усмивката ми не слиза от лицето – пеем, разказвам им приказки, играем заедно, забравям за целия свят, но ако някой направи беля – се карам. Те ме виждат по-рядко поради това, че имам много ангажименти и искам да ме запомнят като баба-вълшебница, която сбъдва всички мечти, защото родителите им ги държат изкъсо и не им позволяват много неща. Аз ги глезя понякога, но те знаят, че трябва да са много послушни. Всяка година лятото ходим заедно на почивка – цялата фамилия, това е най-хубавото време”.

Иска да научи внуците си първо да правят разграничение между доброто и лошото. Четири от тях определя като послушни и едно по-буйничко, но пък много умно и креативно, дори само си измисля по-нестандартни игри.

Чакърдъкова казва, че от грозно пате е станала красив лебед, като трансформацията отнела 25 години. Има си и ментор, благодарение на който е извървяла този труден път.

“Тя не визуална, а по-скоро да израснеш като личност. Това е много дълъг процес и сам не можеш, трябва да имаш ментор до себе си. Аз имах шанса това да е човекът, с който работим заедно от самото начало – Васил Циров. Той винаги ме е държал здраво стъпила на земята, благодарение на него не успях и за миг да се главозамая. Когато тръгвахме на път аз учех – дебатирахме, подготвях се на тема история, география, литература…. От най-обикновена жена – майка на две деца, работила като певица в заведение и като продавач-консултант в магазин за рамки за гоблени, трябваше да стана това, което съм сега. Васил ми отвори широко портата на познанието – промени ме като човек, мисленето ми, вижданията ми, същевременно с това градяхме един бизнес, един продукт, който днес вече е марка. Ние сме доказателство как едни обикновени хора от Гоце Делчев преобразиха народната музика в България. Вярвам, че всеки може да го направи стига да има характер и много, много да работи. Щастлива съм, че Мария носи моя ген и че пое с радост щафетата. Освен пеенето, тембъра и енергията, тя наистина носи моя характер, трудолюбие и съм сигурна, че може да има дълъг и успешен път” – обяснява певицата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене