Наемат все повече непълнолетни младежи като бармани и сервитьори в Пиринско

Туристическият бранш в Пиринско разчита през лятото и на непълнолетни младежи. Хотелиери, ресторантьори, собственици на каравани и барове търсят кадри, тъй като има глад в бранша за работна ръка.

Интересът към наемането на непълнолетни лица на възраст от 16 до 18 години е изключително голям. В последните седмици всеки ден постъпват по няколко искания от работодатели в Дирекция „Инспекция на труда“ – Благоевград. Понякога идват и родители, но те не могат да са инициатори на тази дейност. Работодателите са тези, които подават искания.

Най-често се наемат ученици за работа в хотели и заведения, тъй като не е необходимо специално обучение. От бизнеса обаче се изисква сериозен набор от документи, за да се гарантира защитата на здравето и безопасността на непълнолетните работници.

В някои от заведенията в Благоевград се трудят непълнолетни младежи, които си заработват по 40-50 лева надница.

Разрешение за работа на лица под 16 години се издава само тогава, когато имат някакви специални умения най-вече в областта на изкуството, за да са част от циркови или театрални трупи, казват трудови инспектори от Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене