Кметът на Кюстендил се срещна с председателите на сдруженията за етажна собственост, чиито проекти са включени в резервния списък за саниране или не са одобрени

Среща с председателите на сдруженията за етажна собственост, чиито проекти са включени в резервния списък или не са одобрени за финансиране по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ от Плана за възстановяване и устойчивост, инициира днес кметът на община Кюстендил Огнян Атанасов. Участниците в срещата бяха запознати с точките, които са получили и начина на точкообразуване, както и с бъдещи възможности за финансиране на проектите за саниране чрез други инструменти.

Представен беше анализ за резултатите и точките, които са получили проектите, подадени от Община Кюстендил. „Доволни сме – от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството са отпуснати за нашата община 26,7 млн. лв. при предвиден таван от 30 милиона лева“, каза кметът Атанасов.

Той посочи, че е направено преизчисление на точките, като има жилищни блокове, на които са дадени по-малко точки. Ще изготвим възражение от страна на Общината, но подчертавам, че финансовият ресурс, който можем да получим, е до 30 милиона лева, обясни кметът.

В срещата участваха и заместник-кметовете Николай Дочев и Росица Плачкова, както и представители на Областния информационен център. „Борим се за всяка една точка, за да бъдат налични при следващи програми“, коментира кметът на общината. Представени бяха и възможните варианти за осигуряване на съфинансиране от 20 %, което се изисква за участие в Етап II на процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд“.

Внимание беше обърнато и на евентуална възможност за финансиране на енергоспестяващи проекти и по линия на зелената сделка, за която за област Кюстендил са предвидени 122 милиона евро.

Общо 23 многофамилни жилищни сгради ще бъдат обновени в община Кюстендил, като стойността на проекта е 26 839 606,19 лв. с ДДС. Сред одобрените в областта са и седем проекта, подадени от Община Дупница, на стойност 9 270 702,27 лв. и един проект, подаден от Община Бобов дол, на стойност 1 098 250,16 лв.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене