Вдигат цената на водата в Дупница

По-високи сметки за вода се очаква да плащат жителите на Дупница и района. Причината е присъединяването на местното ВиК дружество към кюстендилския ВиК оператор, за да бъде спасен дупнишкият оператор от фалит, който има дългове от близо 2 млн. лева.

Това е една от основните причини цената на водата да бъде повишена с над 3 лева.

„Ние сме против това присъединяване, защото ще започнем да плащаме 2,5 пъти по-скъпа вода. От „Кюстендилска вода“ са обещани инвестиции в много малък размер – 175 000 лева, а с това увеличение на водата ние всяка година ще събираме над 3 млн. лева“, обясни пред БНТ Крум Дечев, жител на Дупница.

„Най-правилното решение е този местен ресурс да се управлява от общината, както е навсякъде в Европа“, допълни друг жител на града.

„Държавата успя да притисне дружеството до такава степен, като не увеличи водата в нормални граници, че общинският съвет беше принуден да гласува консолидацията с „Кюстендилска вода“, каза още председателят на общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов.

По думите му реалната цена на водата е 2,11 лева, а след консолидацията жителите на града и района ще бъдат принудени да плащат 3,71 лева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене