Как да се предпазим от интернет измами?

Интернет технологиите дават достъп до разнообразна информация, различни видове забавления и игри, онлайн пазаруване, както и възможност за бърза комуникация. Неограничени възможности за всичко, но в това число и за измами. Виртуалното пространство е залято с безброй обяви, но как потребителите да разпознаят истинските от онези, зад които се крият измамници? Винаги трябва да се проявява предпазливост, особено когато попадаме на атрактивни предложения и реклами за супер изгодни сделки и чудесни продукти. Ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно не е!

При онлайн пазаруване, проучете уеб сайта, вижте мнения. Плащайте само с помощта на сигурна платежна услуга. Използвайте кредитни карти, има по-голям шанс да получите парите си обратно. Винаги съобщавайте в полицията за всеки подозиран опит за измама, дори ако не сте станали жертва.

Разчитайки на доверието ви измамниците могат да влязат например във фейсбук профила ви и да го управляват вместо вас. Най-често на лични съобщения изпращат до приятелите ви молба за плащания на покупки от интернет сайтове, с обещанието, че после ще ви възстановят сумата. Не предоставяйте лични данни и такива за банкови сметки и пароли за интернет профили на други лица! Ако са от приятелския ви кръг първо търсете връзка с тях по телефон или чрез личен контакт.

Често използвана схема са т.н. „романтични“ измами. Търсят се жертви в онлайн сайтове за запознанства, но могат да се използват и социални мрежи или мейли, за да се осъществи контакт. „Ухажорите“ печелят доверието ви, след това искат да им изпратите пари, подаръци или данни за банкови сметки/кредитни карти. Бъдете много внимателни колко и каква лична информация споделяте в социални мрежи и сайтове за запознанства. Компрометиращи материали, могат да бъдат ползвани за изнудване.

Съвременен феномен в киберпространството е фишингът, опит за измама, умишлена заблуда, с цел споделяне на данни за достъп до банкови сметки, онлайн разплащателни процесори, акаунти на доставчици на лицензирани услуги или софтуер, акаунти в онлайн магазини, лични профили, акаунти в социални медии и всякаква друга чувствителна информация. Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник – държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик. Те целят да стресират получателя с твърдение за наложена глоба, блокиран или предстоящ за изтриване профил, заплаха със съдебно преследване или друго тревожно събитие и го подканват да предприеме спешни действия като последва линк или свали и активира файл на компютъра или телефона си. Ако опитът за измама успее и потребителят предостави доброволно исканата информация за достъп, престъпниците влизат в съответния акаунт и последиците от моментното невнимание или непредпазливост на жертвата се установяват след време като открадната самоличност, източени пари от банкова сметка, изпращане на спам от пощенски акаунти или от профили в социални мрежи и всякакви подобни негативни сценарии. Никога не отваряйте връзки или прикачени файлове в подозрителни имейли и съобщения!

Не са загубили актуалност и телефонните измами. Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или заплахи с последващи искания – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене