Новоизбраният ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. Николай Марин встъпи в длъжност

На церемония по приемственост на академичното ръководство на Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“ новоизбраният ректор проф. Николай Марин встъпи в длъжност. На церемонията досегашният ректор на висшето училище в Благоевград проф. Борислав Юруков връчи символите на ректорската власт – ректорската огърлица и жезъла на Югозападния университет „Неофит Рилски“ на новия ректор проф. Николай Марин, който бе избран на Общо събрание преди месец.

В приветствието си проф. Юруков поздрави новият ректор за високата чест, с която е удостоен от Общото събрание на висшето училище, като пожела на проф. Марин да носи високо огъня на знанието и просветата и да работи усърдно за утвърждаване името на университета и за благоденствието на отечеството. „Пожелавам ви много здраве, сили и мъдрост за да ръководите успешно нашия университет“, каза още в словото си проф. Юруков.

Новоизбраният ректор за мандат 2023-2027 г. проф. д-р Николай Марин се обърна към академичния съвет с приветствени думи, с които отбеляза, че на днешния ден, в който се чества паметта на свети Антоний Велики, се поставя начало на тържествения академичен съвет, поставящ началото на новия четиригодишен мандат. Проф. Марин посочи, че приема с голямо смирение възложената отговорна длъжност на ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“ от академичната и студентската общност, като в действията си ще се ръководи от закона и от интересите на университета.

Днес обществената и образователна среда е динамична и напрегната, но считам, че обединяването на усилията на всички ни могат да допринесат за по-доброто развитие на университета ни, каза още проф. Марин. „Нашият университет отваря нова страница в своята дейност, която водещи ще бъдат приемствеността, мъдростта и разума, присъщи на нашия народ“, отбеляза новият ректор на висшето училище.

„Днес мощното и най-задълбочено познания се предоставя и създава от висшите училища, нужни са нови, по-гъвкави подходи за образование, научни изследвания, формиране на компетенции и умения, които се подчиняват на знанието и науката. Уверявам ви, че ще положа всичките си знания и енергия да продължа надграждането на ЮЗУ „Неофит Рилски“ като уважавана, съвременна, модерна образователна институция с ново самочувствие. Още повече, че делото и огромното творческо наследство на нашия патрон – отец Неофит Рилски, ни задължава като негови последователи да изпълним успешно своя дълг и мисия“, каза в словото си проф. Марин.

На днешната церемония присъстваха официални гости, сред които Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, кметът на Община Благоевград Методи Байкушев, областният управител на Благоевград Мария Димова, председателят на Окръжния съд – Благоевград Петър Узунов, командирът на Трето бригадно командване полк. Митко Балтов и други.

Приветствени думи отправи и Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който отбеляза, че висшето училище в Благоевград носи името на „изключителния наш сънародник, йеромонах Неофит Рилски“.

След тържествената церемония се проведе академичен съвет, на който бяха избрани трима заместник – ректори, които ще подпомагат дейността на ректора в съответни ресори. Новите зам.-ректори на висшето училище са доц. Вяра Кюрова, доц. Петрана Стойкова и доц. Илия Недин.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене