Подпомагат тютюнджиите в Неврокопско

.

Вчера, 16 януари 2024 година се проведе Консултативен съвет по тютюна в Министерство на земеделието и храните, с единствена точна в Дневния ред – Преходната национална помощ за тютюн за Кампания 2023 година, на която присъстваха представители на браншовите организации в страната, експерти от бранша, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министър Александър Йоцев.

Вчерашния Консултативния съвет е предхождан от проведени три работни срещи с представители на браншовите организации и министерство на земеделието и храните, на които се е дебатирало състоянието на бранша и се е защитавала позицията на браншовите организации по повод определянето на ставките по сортови групи в преходната национална помощ за тютюн – Кампания 2023 година.

В качеството си на Председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн в България – СПОТ БГ, Кметът на общината д-р Арбен Мименов взе участие в Консултативния съвет по тютюна, като време на заседанието той защитаваше интересите на всички производители на ориенталски тютюн в България с отстояване на искането на тютюнопроизводителите до 2000 кг. на сорта „Басма“, който е традиционен за района на община Сатовча и Гоцеделчевски регион да получат максимално възможно високата сума от 5,50 лева на килограм. Също така г-н Мименов подчерта, че ще продължат да настояват Преходната национална помощ за тютюн да продължи и през следващия програмен период.
На заседанието бяха гласувани и одобрени единодушно ставките за помощта по сортови групи. Производителите на Басми до 2000 кг ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. по 4.13 лв./кг.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене