Кметовете на кюстендилските села с първа среща за годината

Кметовете на кюстендилските села проведоха съвещание. Срещата се състоя в заседателната зала на Община Кюстендил. Това беше първото съвещание за тази година. На него присъства и ръководството на Общината.

Беше дискутирана темата за сметосъбирането в малките населени места и съответните графици. „Общото мнение е, че сметосъбирането по селата като цяло е добро. Мога да кажа, че моето село е чисто, два пъти минава в момента колата. Летният период ще минава три пъти“, каза кметът на село Соволяно Пламен Илиев.

Кметовете на малките населени места трябва да проверят и безработните лица между 18 и 35 години, които не са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“. Причината е предстояща възможност за заетост по различни програми и проекти.

Беше обсъдена и „Патронажната грижа“ за хората в затруднено социално положение.

„Запознахме кметовете с услугите, предлагани от „Социалния патронаж“. Запознахме ги с условията за заявяване за дърва за огрев и за строителна дървесина. Направихме синхронизация между екипите на Общинско предприятие „Чистота“ и кметовете на селата, с цел да се гарантира сметосъбирането по график. Кметовете ще контролират това“, каза кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Той акцентира и върху това, че някои от селата са останали без лекарска практика, след промяна в нормативната уредба. Община Кюстендил е сключила граждански договори с лекарите, с цел практиките им да продължат. Финансирането идва от общинския бюджет.

Кметът съобщи, че е провел срещи с жителите на село Грамаждано и на село Радловци. В село Грамаждано основната тема е била ремонт на читалищната сграда. Предстои изготвянето на проект за реконструкция. В село Радловци е дискутирана транспортната схема. Повдигнати са въпроси за общинския приют за кучета, претоварната и компостиращата инсталация, както и фотоволтаичен парк. „Цялото село е против този парк да се изгради, както и аз“, каза инж. Атанасов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене