Ще бъде ли преименуван Сандански отново на Свети Врач?

Ще върне ли Сандански старото си име Свети Врач? Желание това да се случи изявиха група дейци от града, които са категорични, че промяната е за добро. Според тях името Свети Врач носи повече съдържание и история за града.

Предложението градът да не се казва Сандански, а Свети Врач е на Дискусионен клуб от града, в който участват около 15 души. Всички те са „за“ Сандански да бъде преименуван отново на Свети Врач. Не всички в града обаче са съгласни, защото смятат, че това би донесло много проблеми, най-вече от финансово естество за хората, ако градът бъде преименуван, предава NOVA.

Според Димитър Тошев през 1949 година тогавашният Свети Врач е бил преименуван на Сандански без да се иска ничие мнение – просто било изпълнено желанието на тогавашната власт. Името Свети Врач подхожда много повече на града днес, категоричен е Тошев.

„Етимологията на Свети Врач отговаря на битието на съществуване, то е духовно име, то е свързано с двама светци, които са уважавани в източния и в католическия свят. Тук съществува култ към тях. Той личи по духовните паметници, които са оставени. Имаме църква „Св. Св. Козма и Дамян“, манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, да не говорим, че в Роженски манастир също има параклис вътре в църквата, който е свързан с двамата братя безсребърници“, обясни той.

От Дискусионния клуб признават, че към момента болшинството в града биха предпочели името Сандански. Но имат своето обяснение за това и смятат, че настроенията могат да се променят с помощта на църквата, която да върне вярата и уважението към светците.

Засега темата с преименуването не стои на дневен ред за ръководството на общината. „Основният фактор, който трябва да даде това решение, това е суверенът, а именно всички наши съграждани, и считам, че в тази посока един местен референдум за преименуването на нашия град, би бил оптимален и възможен. Така хората ще решат какво да бъде името на града, а не инициативен комитет, нито кметът еднолично. Не е чак толкова актуална тази тема, защото имаме достатъчно достатъчно други въпроси и много важни неща“, смята Атанас Стоянов, кмет на Сандански.

Дискусионният клуб „Свети Врач“ предвижда редица от събития, с които да обясни пред обществеността нуждата от връщането на старото име на Сандански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене