Благоевградският депутат е кандидатът на Възраждане за конституционен съдия

Трима са кандидатите за конституционен съдия, показва информация на сайта на Народното събрание. Днес изтича крайният срок за номинации за членове на Конституционния съд.

Досега номинациите от парламентарни групи са три: на „Възраждане“ – Цвета Рангелова, на ГЕРБ-СДС  – Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, и кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – Борислав Белазелков.

В съобщение на пресцентъра на парламента се посочва, че в парламентарната Комисия по конституционни въпроси са постъпили три кандидатури за съдии в Конституционния съд. Припомня се, че със свое решение от 12 декември 2023 г. Народното събрание откри процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд от квотата на парламента. В решението беше определено предложенията за кандидатурите да бъдат депозирани до Комисията по конституционни въпроси в срок до 11 януари 2024 година. В рамките на срока в Комисията по конституционни въпроси са постъпили следните номинации: Цвета Валентинова Рангелова, предложена от народния представител Костадин Костадинов; Борислав Николов Белазелков, предложен от Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Делян Пеевски, Надежда Йорданова и Никола Минчев, и последната номинация е на Десислава Вълчева Атанасова, предложена от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Екатерина Захариева и Радомир Чолаков.

В съобщението се посочва, че в изпълнение на нормативните изисквания предстои документите на кандидатите да бъдат изпратени в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за проверка за липса на друго гражданство, а за кандидатите, родени преди 16 юли 1973 г., и за съответната проверка от Комисията за разкриване на документи и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и РУМНО. След получаване на изискуемите сведения ще бъде насрочено заседание на Комисията по конституционни въпроси за проверка на кандидатурите за допустимост, което се очаква да се състои в рамките на следващата седмица. На това заседание ще бъде определена датата, на която ще се състои публичното изслушване на допуснатите кандидати.

Според приетите процедурни правила изслушването на допуснатите кандидати се провежда на открито заседание на комисията по конституционни въпроси, което се излъчва в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание.

Комисията по конституционни въпроси изслушва само допуснатите кандидати по поредността им в списъка. Комисията по конституционни въпроси изготвя и внася в Народното събрание доклад от изслушването, към който се прилага списък на кандидатите, участвали в изслушването, подреден по азбучен ред на собствените им имена, като към доклада се прилага и проект на решение за избор на всеки кандидат за съдия в Конституционния съд на Република България.

Според правилата Народното събрание провежда разискванията по представените кандидатури, а гласуването е явно чрез компютризираната система за гласуване, като се извършва поотделно за всеки кандидат по поредността, определена в списъка на кандидатите. За избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

По рано днес стана известно, че „Възраждане“ предлага Цвета Рангелова за съдия в Конституционния съд. Вчера от „Продължаваме промяната – Демократична България“ съобщиха, че Борислав Белазелков ще бъде номинацията им за конституционен съдия. Вносители на предложението за съдия Белазелков са Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, Бойко Борисов, Делян Пеевски.

Днес Бойко Борисов обяви, че номинацията на ГЕРБ-СДС за Конституционния съд е председателят на парламентарната група – Десислава Атанасова.БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене