Повече от 100 човека са дарили средства в инициатива за изграждане на площадка за уличен фитнес в петричкото село Първомай

Повече от 100 човека са се включили и са дарили средства в инициатива за изграждане на площадка за уличен фитнес в петричкото село Първомай. Инициаторите са нарекли кампанията „Коледа в Първомай“, тя се е оказала успешна, предстои през пролетта да бъде изградено и съоръжението.

Иван Китанов, който се е заел със събирането на средствата, разказа, че това не е първата подобна инициатива на жителите на Първомай. Преди години по този начин беше закупена косачка за футболния отбор на селото, а и благодарение на щедростта на жителите на селото отборът успява вече осма година да посреща разходите, свързани с участието в регионалните групи, каза Китанов.

Подобна инициатива беше в основата и на изграждане на параклиса и кръста над село Първомай преди 11 години. Тогава, разбира се, инициаторите бяха други, но обществеността ги подкрепи и тази придобивка промени завинаги пейзажа над родното ни село, допълни той.

Китанов разказа, че първоначално идеята е била част от предизборната кампания на новоизбрания кмет на селото Славка Филчева. Започват събирането на средства преди коледните празници и за това я кръщават „Коледа в Първомай“. Изведнъж хората припознават идеята и в нея се включват мнозина, като само в новогодишната нощ 26 човека са дарили средства.

Надявам се, че инициативата се приема добре, предвид броя на хората, които са се включили до момента. Разбира се, има и други належащи проблеми в Първомай, които изискват повече усилия и време, но докато се решат те, нищо не пречи да се правят и подобни по-малки инициативи, като изграждането на площадката за уличен фитнес в парка, каза Китанов.

Кметът на селото Славка Филчева разказа за БТА, че идеята е дошла след няколко разговора с младите хора там. За мен беше изключителна радост, че проявяват интерес към спорта и към това да бъдат здрави. За момента в парка имаме две съоръжения, които са крайно малко. За щастие все още имаме голям брой деца, които имат своите необходимости, каза Филчева.

Тя посочи, че целта е била хората от селото да се включат и да приемат това като свое дело. Предстои през пролетта да започне изграждането на съоръжението. То ще бъде позиционирано в парка. Филчева каза, че разговаряла и с кмета на общината Димитър Бръчков, който също е одобрил идеята и е казал, че ще съдейства с необходимите документи.

Като се тръгна и се получи една лавина от дарения. Около 100 семейства вече са се включили и те не са само от Първомай. Получи се една лавина, която още продължава, хората продължават да даряват, каза за БТА Мая Божинова, която също участва в инициативата.

Според Иван Китанов една от ползите от изграждането на такава площадка ще бъде, че младежите ще имат приятно място да се събират, да общуват, да разменят идеи по различни теми. „Така е в спорта, той обединява“, каза той. Другата основна полза е, че това ще покаже, че не е задължително да стоим пасивно и да чакаме някой да ни помогне, а да осъзнаем, че ние също можем, когато сме заедно, допълни той.

Мотивира го вярата, че се гради нещо хубаво за Първомай. Вярата, че нашите съселяни са добри хора, които искат да подобрят средата, в която живеят. Сигурен съм, че това няма да бъде последната подобна инициатива. Тази кампания може да покаже, че можем да променяме, ако бъдем по-активни и единни, каза Китанов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене