„Дигитална раница“ в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ село Абланица

Наджибе Ибраим е учител по информационни технологии и предприемачество в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, община Хаджидимово. Тя е публикувала две тетрадки в „Дигитална раница“, които всеки учител може да използва. Единият урок е за осми клас по информационни технологии на тема „Принципи на действие на съвременните мобилни устройства“. Вторият урок е за пети клас по технологии и предприемачество. Основно в тези тетрадки е включила използване на дигитални ресурси, т.е. с тези тетрадки разработва учебното съдържание дигитално, интерактивно и интересно за учениците.

„Аз съм класен ръководител на седми клас и родителите на моите ученици също имат достъп до „Дигиталната раница“. С техните създадени профили могат да проследяват домашните, могат да учат заедно със своите деца. В началото на учебната година имахме родителска среща. Раздадохме кодовете на родителите, за да могат да използват „Дигитална раница“. Много им е интересно“, споделя Наджибе Ибраим. Помощ от нея търсят колегите й от начален курс и от прогимназиален курс на обучение. СУ „Св. Паисий Хилендарски“ е иновативно и от няколко години учителите използват платформата mozaBook, така че имат както нагласа, така и знания и опит.

„Специално моите уроци не са интердисциплинарни, но в училището ни всяка година провеждаме такива уроци и имаме такива тетрадки, които са за ползване само от нашето училище. Много често правим интердисциплинарни уроци по природни науки. Обединяваме биология и химия, математика, информационни технологии, физика и астрономия и мога да кажа, че тези тетрадки, създадени в mozaBook, са идеално средство за постигане на очакваните резултати в разработката на един такъв урок“, допълва Наджибе Ибраим. Според нея ползите от уроците в „Дигиталната раница“ са много. „Живеем в ерата на технологиите и децата, които обучаваме, са дигитално поколение. Те обичат информацията да им се поднася интерактивно, а не чрез използване на традиционните методи на преподаване, макар че аз не ги отричам. Апелирам всеки учител да започне да използва платформата „Дигитална раница“, ако все още не е, защото освен ползите, които изброих, тя може да им донесе допълнителен доход“, коментира Наджибе Ибраим.

Сега Наджибе Ибраим, заедно със свои колеги, разработват интердисциплинарен урок по информационни технологии и български език и литература на тема „Гераците“ от Елин Пелин, който също ще бъде предложен за качване в платформата „Дигитална раница“. Ако бъде одобрен, ще може да се използва от всички учители в страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене