Председателят на КЕВР представи причините за поскъпването на водата

/ iStock
Председателят на КЕВР Иван Иванов представи пред депутатите в НС причините за покачването на цените на водата средно с 15%.

„Причините за повишаване на цената на водата се дължат на няколко фактора, които са незаобиколими. Първи фактор – стойностите в бизнес плана на всяко едно дружество“, заяви Иванов от трибуната на НС.

По думите му този бизнес план е с петгодишна реализация – от 2022 г. до 2026 г.

„В този бизнес план, освен че има постепенно нарастване на средствата за инвестиции, другият важен момент и компонент в определяне на цената се явява ежегодното увеличение на заплатите на служителите в сектор ВиК в страната с 15%“, подчерта той.

По думите му това се прави в изпълнение на националното споразумение, подписано от министъра на регионалното развитие и благоустройството, от българския ВиК холдинг и от организации в сектор ВиК.

„Като национално споразумение ние сме длъжни да го изпълним, което налага ежегодно повишаване с 15% на заплащането на служителите„, коментира Иванов.

Той заяви, че в по-голямата част от ВиК операторите над 50% от разходите на дружеството отиват именно за заплата на служителите.

„Следващата причина е ежегодната актуализация, която се извършва въз основа на индекса на инфлация в страната“, посочи той.

„ВиК операторите енергично протестираха пред мен в разговори като заявяваха „г-н Иванов, вие ни давате общ индекс на инфлацията и се съобразявате с него, а всъщност ние използваме един сегмент, който е преди всичко метали и строителни материали, които се увеличиха между 50 и 100 %“, коментира Иванов.

Тези фактори дават около 15% увеличаване на цената на водата, допълни той.

Иванов посочи, че след завършването на петгодишния регулаторен период, който е изтекъл през 2021 г., през следващата година, КЕВР оценява дали всяко дружество е изпълнило своите инвестиционни намерения, за които е било финансирано чрез цената на водата.

По думите му 22 дружества в страната не са изпълнили своите инвестиции.

Конкретно за Берковица и Сливен, той посочи, че ако двете дружества са били изпълнили коректно инвестиционните си намерения, което е в интерес на потребителите повишението на цената повишението на цената в Сливен е щяло да бъде не 40%, а 9,29%, а за ВиК Берковица вместо 80%, е щяло да бъде 10.27%.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене