Най-добре е да не плащаме…

Келнерите станаха ли по-учтиви с вдигането на цените – не!

Убий простака с мълчание, ще се окаже една съществено актуална приказка. Само че убийте простака чрез стоката му, която се е вдигнала толкова много пъти, че ти се иска да крещиш. Убий цените на таратора, шопската салата и други нередно поскъпнали блюда по Черноморието, за да откажете чорбаджиите им повече да правят така. Откажете се от скъпите пържени картофи с ужасно солено сирене, откажете се изобщо от тежки храни, които ви пробутват, докато уж сте отишли да си починете.

Робският раздел в мозъчното пространство на нашенци обаче е така добре упоен, че протест няма. Има само съгласие. Доволното, зловонно съгласие, че колкото и да стане хляба, краставицата и черешите, ние ще си ги ядем. Извън финансовата страна на въпроса, вижте се колко сте дебели. Течете отвсякъде, без оглед на това естетически и здравословно ли е.

Повечето от вас не плащат никакви данъци, парно и сметки, с надеждата да ги избегнат, но са щедри са кефа на стомаха си.

Ще има ли високи цени без потребление? Няма. Няма да има, ако дори престанете да ходите на ресторант, а да си организирате красиви спонтанни събития по домовете, да си наемате парти пространства с цел купонясване и обмяна на емоции. Така ще включите съпругите си в готвенето, а децата в почистването, приятелите си в доставките и то не на цени дори от квартален хранителен магазин.

Ако пък сте добре финансово, радвам ви се, но така храните една твърде неблагодарна биволица, какъвто е ресторантьорския бизнес. И тази биволица вместо да мучи признателно, ще те стъпче при първа възможност. Келнерите станаха ли по-учтиви с вдигането на цените? Не! Просто останаха прости, арогантни, говорещи на ТИ, неспособни и нерелевантни на никакви новости в бранша. И вие ще им плащате щедър бакшиш? Сори, майна, ама аз бих ги отминал. Като не искат да се научат на майсторлък и маниери в сервиране и поведение – да си броят стотинките.

Някой ще каже, че не може така безсърдечно да се подхожда към обслужващите. Да им се даде време да се научат, да отработят малко професионализма си и прочие. Съгласен! Но нека тези, които се обучават да не бъдат основен персонал, както и да имат табелки с надпис „Обучаващ се“. Ще бъде много по-лесно да си снизходителен, а професионалистът келнер да вземе бакшиша. Иначе става една – поръчваш на едногова, идва втори, третия сервира докато си пише по телефона…

Има ли всъщност школи за обучение на персонал? Кой ги обучава? Обучен ли е самият той? Обучението как да направим клиента щастлив ли е, или как да му разсмръцафръцаме настроението срещу неговите пари? Тарикатлъкът още ли е на мода в ресторантьорството? Подхилкването, надменността, говоренето на ТИ, гледането като бизон, пуфкането и пафкането ако не им изнася… Да платя ли тези високи цени за провалената си вечеря, опит да бъда унизен, засегнат, да платя за покварата…Не! Не! И не! А вие, защо плащате, моля ви се?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене