Наш експерт: Икономиката на България практически вече е…

Страната ни беше единствената в ЕС през 2022 година с ръст на доходите спрямо инфлацията, уточни той

„България трябва да влезе в еврозоната през 2025 година.

Датата беше отложена с една година по време на служебното управление на Румен Радев, но настоящото управление изглежда решено да докара тази стратегическа цел до успешен край“, това заяви икономистът и доктор по икономика Евгений Кънев в ефира на Дарик.

Според икономисти влизането на България в еврозоната ще донесе позитиви както на икономиката и финансите на страната, така и на гражданите. Същевременно обаче доверието в единната валута у нас остава ниско и сякаш липсват усилия, които да разсеят страховете и съмненията.

Той отбеляза още, че икономиката на България, предвид голямата роля на износа в нашия брутен вътрешен продукт, се влияе от международната икономическа конюнктура. България беше единствената страна в ЕС през 2022 година с ръст на доходите спрямо инфлацията, уточни Кънев.

Международната конюнктура не е толкова благоприятна. Германия е с отрицателен растеж, тази година също вероятно ще бъде в ситуация на възстановяване. Тоест, не очакваме голям ръст на износа, каза експертът.

Той припомни, че Хърватия също не изпълняваше 1-2 критерия, но беше приета и в еврозоната, и в Шенген. По геополитически причини обаче можем да бъдем приети, прогнозира Евгений Кънев.

По думите му най-големият успех на България е, че “успя да не бъде отпусната от Румъния в пътя към Шенген”. Кънев обясни, че предстои първо да се види дали страната ни технически отговаря на изискванията за еврозоната. Той очаква това да се случи към месец юни, когато са евроизборите.

Предстои също така цените на продуктите да се поставят в двете валути – важно е да не бъдат закръглени. “Неслучайно сме във валутен борд – фиксирана валута имаме от 25 години, тоест, цялата икономика е настроена да работи спрямо еврото и ние практически сме в еврозоната.

Гърция например влезе в еврозоната с голям компромис, там имаше специална култура на извънредно харчене по отношение на държавния бюджет – финансирано с дълг”, обобщи той.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене