Ще се санира ли читалището в село Огняново навръх вековния му юбилей?

Община Гърмен очаква финансиране на дейностите по санирането на сградата на Народно читалище „Асен Златаров – 1924“ в село Огняново. Инвестиционното предложение бе направено през април миналата година и е за устойчиво енергийно обновяване на постройката на културната институция.

„Кандидатстваме по процедурата за енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Надяваме се, че проектът, който е на стойност около 1 милион лева, ще бъде одобрен навръх 100-годишнината на основаното през 1924 г. читалище“, заяви днес кметът на Гърмен – Феим Иса.

Целият имот е с площ от 1800 квадратни метра, а застроената площ е 720 квадратни метра.

Предвижда се старата дървена дограма на сградата да се подмени с нова модерна висококачествена РVС дограма. Старата метална и алуминиева дограма в постройката също ще се подмени с нова модерна висококачествена алуминиева дограма. Ще се ремонтира и покривът.

Топлоизолационната система ще отговаря на всички съвременни изисквания на пожарна безопасност. Ще се монтира фотоволтаичен генератор за собствено потребление. Генерираната енергия ще се използва единствено за покриване на нуждите на читалището. Това ще осигури значително намаляване на разходите за електроенергия. Фотоволтаичните модули ще бъдат разположени на покрива.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене