Опасност от лавини над Банско

Има опасност от падане на лавини в Пирин. Натрупан е нов сняг през седмицата, който е над 30 сантиметра. Наблюдават се странични навявания, особено по ребрата на Бъндеришки улеи с обратно изложение – север-североизток.

„30 сантиметра нов сняг се считат за критично натоварване, поради което трябва да се подхожда с особено внимание в избора на терен за придвижване“, сочат от Avalanche Bulgaria.

„В стръмни склонове е важно да се избягват теренни капани и места с плитка снежна покривка, където може човешкото натоварване да стигне по-лесно до потенциално съществуващи слаби слоеве“, казват експертите и предупреждават, че видимостта е ограничена.

Очакваните лавинни проблеми днес в преходния пояс са основно изтичания от сух сняг. Поради лошата видимост експертите по лавинна безопасност нямат наблюдения от алпийския пояс. Там обаче очакват: снежни дъски от новия сняг на всички изложения; снежни дъски от навят сняг, непосредствено под билата на изток-североизток и почти сигурни изтичания от сух сняг на всички изложения.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене