Кървавата Коледа в Македония: Как ще градим бъдеще, ако не знаем истинската история

„Има една политика на Балканите, която се нарича „Разделяй и владей“. Кой подменя историята на Балканите? Кой измисля македонската нация? Кой създава т.нар. македонски език?

Това е част от коминтерновската политика, която от Москва се пречупва през Белград и рефлектира върху Македония“. Това заяви в Студио Actualno Милена Милотинова – журналист, автор и водещ на „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air. Тя е автор на документалния филм „Само защото бяха българи“, посветен на Кървавата Коледа.

Кървавата коледа в Македония (тогава още част от Югославия) е кампания от политически репресии и убийства през януари 1945 г. Тогава са малтретирани или ликвидирани без съд и присъда хора с българско самосъзнание. Процесът започва на 7 януари. На същата дата тази година пред храма „Св. Неделя“ се проведе панахида в памет на загиналите.

Милотинова попита дали не е време и в българския парламент с едноминутно мълчание да бъде почетена паметта на жертвите на Кървавата Коледа.

Фалшифицирана история

Жертвите са хиляди, но точният им брой не се знае – въпросът не е проучен изцяло, а „трябва историята да се знае и да се помни, за да се гради бъдеще“, каза Милотинова.

„Когато се фалшифицира историята, когато се учат учениците с неверни и манипулативни твърдения, внушавайки им омраза към собствените им корени и предци, не може да се очаква стабилно бъдеще от тази държава и от това младо поколение. Не е тайна, че в Северна Македония учебниците и до днес възпитават омраза към България. Затова този въпрос е включен в преговорната рамка на Северна Македония с ЕС – той е в един от двата протокола към Договора за приятелство и добросъседство между РСМ и България. А тези протоколи, заедно с двустранния договор, са неразделна част от рамката за преговори. Така че Европа ще следи за спазването на ангажиментите, поети от РСМ“, обобщи тя. По този начин – чрез един от протоколите към Договора, в преговорната рамка е записано и условието за реабилитация на жертвите на комунизма. „Дори в европейската преговорна рамка имаме исторически ракурс, за да вървим към съвремието“, посочи журналистът.

Кой дърпа спусъка на вечната омраза и мъст?

Милена Милотинова припомни като пример политическия процес в Битоля, който се води срещу Люпчо Георгиевски – председателя на вече заличения български клуб „Иван Михайлов“. Той е обвинен в насаждане на омраза с публикации във Facebook, в които цитира историческа личност, а именно Иван Михайлов – български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония и дългогодишен лидер на ВМРО.

По думите ѝ – трябва да се запитаме кой има интерес от такива процеси. Историята е показала, че Белград и Москва имат най-голям интерес да няма близост между България и РСМ, казва тя.

„Тук е мястото да попитаме какво стана с идеята у нас за този фонд за правна помощ за задграничните, в частност – македонските българи. Не е тайна, че и до ден днешен е забранено да изразяваш българско самосъзнание в Република Северна Македония. И България трябва да помогне юридически на своите сънародници в РСМ да защитят правата си, включително и на тези, срещу които се водят дела. Сто години по-късно виждаме една нова политическа емиграция от Република Северна Македония в България. Има много македонски българи, които дойдоха в България, защото не могат да работят и живеят спокойно в РСМ“, посочи тя.

Още подробности от разговора гледайте във видеото:

https://youtu.be/CXtbYDnqu7g

Actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене