Административен съд – Благоевград отмени частично изборът на Общински съвет – Гоце Делчев

С Решение №50 от 08.01.2024г. Административен съд – Благоевград отменя Решение №153-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Гоце Делчев в частта по т. 3, с която кандидатът с № 109 от кандидатската листа на ПП „ГЕРБ“, посочен под номер № 8 в решението Георги Найденов, е обявен за избран общински съветник.
Георги Найденов, под № 109 в кандидатската листа на ПП ГЕРБ, е обявен за избран за общински съветник, след пренареждане според брой подадени за него 161 преференции, представляващи 7.36% от общия брой гласове, подадени за партийната листа на ГЕРБ. От ПП ГЕРБ, според определената избирателна квота и разпределението на мандатите, са обявени за избрани шестима общински съветници. Пренареждането на листата, според получен брой преференции, измества кандидата под № 104 Димитър Попов в листата на ПП ГЕРБ на седмо място. С доводи за извършени съществени нарушения при отчитане на преференциалните гласове, Димитър Попов оспорва пред Административен съд – Благоевград Решение №153-МИ/30.10.2023г. на ОИК – Гоце Делчев в частта, с която са обявени имената на избраните за общински съветници.

По образуваното адм.дело №1084/2023г. съдът извърши оглед, проверка и ново преброяване на бюлетините за избор на общински съветници и прегледа записите от висеозаснемането на процеса на преброяване на бюлетините в СИК№27 в община Гоце Делчев. При съдебната ревизия на изборните книжа на СИК №27 се установи, че действителните бюлетини за кандидата Георги Найденов са с две по-малко от отбелязаните в протокола. При прегледа на записите от видеозаснемането на преброяването на гласовете в СИК №27 съдът установи осъществено манипулиране на отчетените като недействителни бюлетини, част от които от недействителни са „коригирани“ като действителни с отбелязана преференция за кандидата от ПП ГЕРБ под № 109.

Съдебното решение отразява и заключението на вещо лице по назначената съдебно-математическа експертиза, според което преференциите на кандидата от листата на ПП ГЕРБ с № 109 са недостатъчни за пренареждането му в листата и не би следвало да бъде обявен за избран за общински съветник.
Съдът връща изборните книжа на ОИК – Гоце Делчев за определяне на резултатите от гласуването в отменената част на Решението на избраните кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ според получените валидни предпочитания (преференции) и подреждането в листата, при спазване на указанията по тълкуване и прилагане на закона, дадени в мотивите на съдебното решението.
Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене