Бабинден в Разлог-магията на старолетните традиции

Община Разлог представя “Бабинден в Разлог – магията на старолетните традиции”, пресъздадена от учениците на ОУ “Никола Парапунов” – епизод на кампания “Родолюбие”, БНТ-Благоевград

Всяка година на 21 януари в община Разлог се отбелязва един от големите народни женски празници – БАБИНДЕН.
Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.
По традиция в домовете на десетки семейства от Разлог, Баня, Бачево, Горно Драглище, Годлево, Добърско, Долно Драглище и Елешница тече трескава подготовка за празника, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане.
И тази година по стар обичай ще бъде извършен ритуал по “измиване на ръцете” на акушерки и гинеколози, като им се дарява сапун и кърпа. На 21-ви януари “бабинчета”, родени през 2024-та година, ще бъдат заденати в цедилките на своите баби, които облечени в носии ще извият традиционното Бабино хоро във всички населени места от общината.
В епизода БНТ Благоевград, съвместно с Общински съвет по наркотични вещества в Благоевград, представят безценното разложко имане, пресъздадено от ученици на ОУ „Никола Парапунов“ гр.Разлог. – https://m.youtube.com/watch?v=ByUsFBhyTVg…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене