Експерт в МО подава оставка заради неизпратени покани до депутати за Богоявленския водосвет

Министерството на отбраната е спазило държавния протокол при организацията на водосвета на Богоявление, казаха от ведомството и допълниха, че експертът, на когото е възложена тази задача, е направил грешка и подава оставка по свое желание.

Ето и пълната позиция на Министерството на отбраната:

Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Росен Желязков относно поканените официални лица на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари 2024 г., Министерството на отбраната информира, че организацията на Водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години. Поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана.

Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция.

Подчертаваме, че вратите на Министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната.

Желязков ще поиска информация от МО за непоканени депутатите на водосвета на Богоявление

По-рано председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че ще поиска писмено обяснение от ведомството заради липсата на покани за ритуала към председателите на парламентарните групи.

От министерството отбелязаха и че са „отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната“.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски на свой ред призова министъра на отбраната Тодор Тагарев да се яви пред парламента и да „поеме отговорност за липсата на покана към депутати за водосвета на бойните знамена на Богоявление“.

Пеевски определя това като „грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента“, а министъра – като „самозабравил се“.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене