Денис Чапкънски спаси Светия кръст в Симитли

В студените води на река Струма в Симитли влезнаха много смели момчета за да извадят Кръста., но пръв стигна до християнския символ Денис Чапкънски.Отец Спас отслужи Богоявленската служба, а ритуалът по освещаване на водата се проведе на моста над реката.

Малко преди да започне търсенето на кръста във водата, свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма на Богоявление.  По традиция както всяка година, така и тази, кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Денис със златен кръст и синджир.

Всички момчета, усмелили се да влязат в студените води, както и голяма част от наблюдаващите на моста и по брега на реката отидоха лично да поздравят късметлията и да му пожелаят да бъде здрав през новата година.

Общинска администрация и кметският кабинет бяха първото място, на което бе посрещнат младият късметлия. Кметът Апостолов му пожела да е здрав и благословен и новата година му донесе много късмет.

От години традицията в Симитли повелява – младежът или мъжът, спасил Богоявленската светиня, да дарява част от събраните средства от обиколката си из домовете за избрана от него благотворителна кауза или за облагородяване на родния град.

Традицията ще я продължи и Денис, който също ще дари средства в каузата. Ритуалът имаха възможността да наблюдават десетки жители и гости на Симитли, които с интерес следяха кой ще бъде тазгодишният късметлия. До няколко дни Йордановският кръст ще стигне до всяка къща в града.

Преди хвърлянето на кръста в реката, отец Спас отслужи света литургия в храм „Рождество Богородично“ – гр. Симитли и проведе традиционния търг за църквата в Симитли, като „продаде“ за ден свещения кръст и икони.В храм „Рождество Богородично“ – гр. Симитли свещ за здраве запалиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Стефан Апостолов, общинското ръководство и десетки жители и гости на града.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене