С богослужение в църковния храм „Св. Вмч. Георги“, литийно шествие до река Вотръче и спасяване на кръста ще бъде отбелязан Йордановден в Белица

Празникът ще започне в църквата „Св. Вмч. Георги“ на 6 януари от 8.00 ч. със Света литургия от отец Димитър Бачев от Банско.

От 10.45 ч. до 11.00 ч. Литийно шествие с иконата на Кръщение Господне водено от отец Димитър Бачев ще премине през главната улица на Белица до река „Вотръчка“, където най-смелите младежи ще влезнат в ледените води на реката, за да извадят Светя кръст.

След изваждане на кръста младият мъж извадил кръста залива в меден котел от осветената вода на „Вотръчка“ река, потапя намерения кръст в нея и от къща на къща благославя хората във всеки дом за здраве, късмет и берекет. Счита се, че това е наречена вода, която носи енергията на желанието . Силата й е в емоцията и на количеството Вяра, изпълваща душата на човека.

Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Предтеча
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление след 12.00 часа небето се отваря и всеки, който го види ще получи от Бог това, което си пожелае.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене