Д-р Миндов гневен: У нас все още лирсва животоспасяващото лекарство за К-19, а ги „лекуват“ по Мангъров

Този препарат се прилага в други страни и по време на пандемията вдигна на крак американския президент Джо Байдън за два дни

От началото на новата година отчитаме ръст при грипните заболявания. Увеличават се и случаите на Ковид-19. В Гърция въведоха допълнителни мерки заради високата заболеваемост.

„Това, което се случва в Гърция, се случва и при нас, но при нас не се говори. Имаме 9 починали за 24 часа, министерството изказва съболезнования. Министерството на здравеопазването трябва да вземе мерки, поне в заведенията за извънболнична помощ да има заповед по региони да се влиза с маска.

В коридорите, ако има двама съмнителни с Ковид-19, други са дошли за лекарства, но са заедно, в болниците поне правят тестове – първото, което правят там“, коментира пред България Он Ер общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Той заяви, че все още в България липса лекарство за лечение на Ковид-19, което се прилага в други страни и по време на пандемията вдигна на крак американския президент Джо Байдън за два дни.

Лекарят уточни, че то може да бъде животоспасяващо за пациенти от рискови групи, каквито са хората с диабет.

„Обаждат ми се притеснени хора, млади, питат какво да вземат, мога ли да си го купят. Лекуваме ги по рецептата на Мангъров – чайчета, билки и витамини. Първата борба, която водя, е да убедя пациента, че трябва да си направи тест, грип ли е Ковид ли е“, заяви д-р Миндов.

Неговата практика показва, че при ваксинираните пациенти няма случай на разболяване. Като проблем той посочи, че много хора остават недиагностицирани и не се лекуват.

„Има много хора, които се затварят вкъщи, боледуват, не се лекуват, връщат се в обществото и разнасят зараза. Грипът е по-малък още, далеч сме от епидемичните нива. Доста ваксини се сложиха противогрипни, което се отразява. Но Ковид-19 бавно пълзи нагоре и набира сила в нашия регион“, отчита общопрактикуващият лекар.

Той препоръча болните да викат линейка, а не да ходят до болница с личен автомобил, защото има риск да не бъдат приети.

Д-р Миндов припомни, че преболедували коронавирус или ваксинирани през 2022-2021 г. вече нямат имунитет и препоръча да си поставят ваксина.

„При възрастен човек с температура над 38 градуса – мислете за Ковид-19“, призова медикът.

По отношение на бума на заболели от морбили в Румъния, той заяви, че у нас няма регистриран случай, но има пропуски във ваксинациите. Затова има открити кабинети, в които се поставят ваксини.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене