ОБЩИНА СМОЛЯН, ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ И ДЕПУТАТИ ОБСЪЖДАХА ВАРИАНТИ ЗА ОЩЕТЕНИТЕ СОБСТВЕНИЦИ В ПЪРВИЯ ЕТАП ОТ САНИРАНЕТО ПО НПВУ

В община Смолян се проведе среща по повод резултатите от оценката на подадените проектни предложения по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. В срещата участваха зам.-кметът Марин Захариев, депутатите д-р Красимир Събев, Михал Камбарев, областният управител Захари Сираков, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, представители на Сдруженията на собствениците, медии и граждани. Дискусията продължи повече от час.

В началото на срещата Захариев обяви, че има сериозен дисбаланс от бюджетите, които са били дадени индикативно от МРРБ. „Знаете колко усилия се вложиха, каква сериозна сума хората са платили за обследвания, почти 1,2 млн. лв. за над 60 сгради. Смолянчани са извадили от джоба си тези средства за обследвания и след това всеки знае за точкуването. Всеки блок събира определен брой точки. При нас само 5 блока са финансирани от очаквани между 20 и 30. Оказа се, че големите градове, където блоковете са по-големи, са събрали по-сериозен брой точки и съответно имат доста одобрени сгради. Общини като Смолян, Димитровград, Стара Загора, Враца, Габрово – почти всички областни градове са доста под индикативните бюджети“, припомни зам.-кметът на Смолян.

Той прочете писмото, което ръководството на Общината е подготвило и днес ще бъде изпратено до НСОРБ и МРРБ. „Нашите препоръки и надежди са в две насоки. Първо, дали чисто административно може класирането да се оспорва. Имаше различен подход от оценителите – някои търсеха едни специфични документи, други – други. Не искам да вярвам, че класирането не е обективно. Второ, дали може да се отдели допълнителен ресурс, защото ние смятаме, че всички общини имат нужда. Има на много места искания за допълнително финансиране – дали по ПВУ или по линия на държавния бюджет“, посочи ходовете, Захариев. Той каза, че в Смолян сдруженията са много дисциплинирани . Събират подписи, плащат и за съседи, които ги няма. В същото време от МРРБ са оценили, че като подготовка на проекти, обследвания, подредба, проектите на Смолян са едни от най-добрите. Но по отношение на точките има проблем.
Планински град като Смолян не е конкурентен с други градове и по консумация на енергия. Считаме, че не е коректно активни общини като Смолян да получат едва 6% от заявения ресурс, а други почти максималния при по-ниска активност. Считаме, че не е прилаган единен подход при оценката на проектите предложения. Необходимо е да се преразгледат проектите като се отчетат специфичните особености на различните региони, коментира още в изложението си зам.-кметът.
Ощетените граждани от сдруженията на собствениците заявиха, че ако жилищните им сгради не бъдат санирани, настояват поне да получат парите, дадени от тях за обследване обратно, за да извършат ремонти на блоковете си. Други изразиха готовност за протести пред МРРБ.

Депутатът Михал Камбарев, който се включи онлайн в срещата каза, че МРРБ не прави оценки на сградите, а те са правени от оценители. Той допълни, че в списъка с резерви, в който са и 60-те сгради от Смолян има 2178 сгради от цялата страна. Предвиденият бюджет за етап- 2 е 282 млн. лв., а одобрените по този етап ще получат до 80 % финансиране. Документи се подават до 18 януари, но при интерес може да се удължи срока до края на февруари. Камбарев предложи, Общината да търси и други механизми за финансиране на санирането на сгради по различни програми като посочи някои от тях.

„Има много несправедливости в тази програма и хората с право негодуват, защото са похарчени едни пари и реални действия няма. Надявам се да намерим средства или начини тези несправедливости да се изправят. 30 млн. лв. лимит, но не са дадени толкова и там има грешка. Ще направим всичко, ако е възможно тази несправедливост да се изправи. Ще проверим и дали парите дадени за обследване може да се върнат на хората“, каза на срещата депутатът д-р Красимир Събев. Той обяви, че е на страната на хората и заедно с Камбарев ще се срещнат с регионалния министър за решаване на проблема.

„По отношение на програмата, тя е национална и оценяването е извършено от МРРБ. Областна администрация няма роля, но въпреки това несправедливо е на втори етап да се оставят сгради за санирането на които хората трябва да имат 20 % самоучастие“, коментира областният управител Захари Сираков. Според него трябва да се осигури допълнително финансиране, така че и вторият етап да бъде безплатен като първия. Още от началото е заложен дисбаланс между броя на проектите предложения и финансиране. Трябва да се търси начин дали може по линия на държавния бюджет да се финансира санирането“, посочи на срещата Сираков.
„Трябва да се търси финансиране от държавата. Хората са си свършили работата, дали са средства. Общината е придвижила проектите, оттам е ролята на държавата“, коментира на срещата и председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров. Той посочи още, че от проведената дискусия се стига до извода, че критериите, които са подбрани са несправедливи за Смолян, защото планински район не може да се сравнява с друг район в страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене