Обитатели на жилищни блокове в Смолян протестират срещу подбора на одобрени проекти за енергийно обновяване на сгради

Обитатели на жилищни блокове в Смолян протестират срещу подбора на одобрени проекти за енергийно обновяване на сгради по Плана за възстановяване и устойчивост. Това заявиха представители на сдружения на собственици на среща днес в Община Смолян по повод резултатите от оценката на внесените проектни предложения по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.

От Община Смолян е изпратено писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с настояване да се преразгледа решението за финансиране на проекти по процедурата, като се осигури допълнителен финансов ресурс, отчитайки местните специфични характеристики на етажната собственост. Представители на общинската администрация и жители на областния град заявиха, че Смолян е ощетен, тъй като са одобрени за финансиране едва пет проекта от внесени общо 65 предложения на кандидатстващи сдружения. Срещата беше с участието на заместник-кмета Марин Захариев, областния управител Захари Сираков, народния представител д-р Красимир Събев и онлайн включване на депутата Михал Камбарев.

Сдружения на собственици, кандидатстващи с проекти за саниране, са платили общо 1,2 млн. лева за енергийни обследвания на сградите, информира Марин Захариев. Според него Смолян е една от активните общини, кандидатствали с много проектни предложения по процедурата за енергийно обновяване на сгради, а са одобрени едва пет. Налице е изключителен дисбаланс при разпределение на средствата по общини, както и различия в подхода при оценяване на проектите, се посочва в писмото на Община Смолян до МРРБ и изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България.

От сдруженията на собственици, чиито проекти не са одобрени, настояват да се предвидят компенсации за средствата им, вложени за енергийно обследване и паспортизация на сградите.

На срещата беше отправена препоръка към Община Смолян да насочи усилията си в търсене на други програми и източници финансиране за неодобрените проекти.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене