Издирваната 67-годишна жена от с.Барутин се прибра жива и здрава след една нощ в гората

67-годишна от доспатското село Барутин изкара една цяла нощ в гората посред зима и се върна сама в селото си жива и здрава. Фикрие Ваклинова излязла да бере хвойна, която се ползва за отвара при болки в корема. По баирите обаче се изгубила и замръкнала в гората. Изкарала цялата нощ сред дърветата и на сутринта сама се прибрала, жива и здрава в селото си.

Междувременно нейните близки се притеснили, издирвали я из селото и околностите. Многократно набирали мобилния й номер, но жената има проблеми със слуха и не отговаряла, разказаха от селото. Близките разбрали, че е видяна последно да се запътва към местността „Чуката“ и сигнализирали на кмета на Барутин Радослав Чолаков, който сформирал щаб от доброволци за издирване на жената, заедно с полицията.

Преди обаче да започнат да претърсват баирите, жената се върнала сама в селото, без да има здравословни проблеми от прекарването на цяла зимна нощ на открито високо в планината.

Хвойната в народните рецепти се използва за отвара, тъй като действа потогонно, газогонно, пикочогонно, отхрачващо, успокояващо, загряващо, противоревматично, спазмолитично, ароматизиращо, тонизиращо, противовъзпалително и антисептично. Тя улеснява храносмилателните процеси и дезинфекцира пикочните пътища.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене