Групи от Петрич и Гоце Делчев заминават в Калофер за Мъжкото хоро на Богоявление

Ще вляза в Тунджа, но без тъпан, зарече се бившият кмет Румен Стоянов

Там ще съм, но на брега, обясни настоящият управник Драгомир Боев

Хиляди от всички краища на България тръгват още в петък към Калофер, за да присъстват на Мъжкото хоро на Богоявление. Групи от Петрич и Гоце Делчев заявяват, че ще бъдат на ритуала и питат дали могат да участват в него.

„Всички, които харесват и спазват калоферските традиции, са добре дошли“, отговаря им Цветелина Чолпанова, жител от града на Ботев.

Стълпотворението ще е много по–голямо, тъй като Богоявление се пада в събота и денят е почивен, а прогнозата за времето е благоприятна, убеден е кметът Драгомир Боев. Той е категоричен, че всички места в къщите за гости са резервирани. А предшественикът му Румен Стоянов, който управлява три мандата, обясни пред „24 часа“, че леглата са запазени още от миналата година. „Няма свободни нито в Карлово, нито в Хисаря. Тук-таме се намират все още в Павел баня“, допълни Стоянов, пише 24 часа

Макар вече да не е кмет, той увери, че ще влезе в река Тунджа, но без тъпан. „Ще се включа заедно с четата“, каза още Стоянов. По думите му Калофер разполага с 900 места в къщите за гости и близките хижи.

По всичко личи, че и тази година двата бряга и мостчето на река Тунджа ще са отрупани с хора, дошли да наблюдават колоритното хоро. „Първо влиза калоферската група и след като изпълни ритуала, излиза. Едва след нея могат да влязат останалите“, подчерта настоящият кмет Драгомир Боев.

Отколе в първия ден на Новата година в Калофер се изпълнява друг ритуал, наречен Парен петел. Това е местен обичай, съпроводен с жив огън, гайдар, менче с мълчана вода и жив петел. Започва още на 31-и декември вечерта и продължава на другия ден.

Всички моми ходят и пускат пръстените си в менчето, а гайдарят ги изважда от водата и нарича коя за какъв ще се омъжи. Петелът ритуално води хорото, а след това го изпичат и раздават на присъстващите, гласи обичаят.

Тази година обаче в Калофер за първи път ритуалът бил проведен на две места, мълвят мести. Бившият кмет Румен Стоянов организирал оркестър и го направил в центъра на града, докато новият управник Драгомир Боев присъствал на друго място – в една от махалите „Навачка“.

„Дано не доживеем да видим две хора на Богоявление“, мълвят калоферци. Мнозина уверяват, че засега такава опасност няма.

Още от: Общество

<

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене