Не се предвижда увеличаване на такса смет през тази година, каза кметът на Кюстендил

Тази година не се предвижда увеличаване на такса смет, отговори на журналистическо питане по отношение евентуалното намаляване на данъците за смет и сгради, които бяха увеличени драстично през миналата година, кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

„Такса смет ще бъде разглеждана през тази година с оглед на това, че трябва да се направи нов начин на таксата за ценообразуване от началото на следваща година, като моделът ще бъде наложен в цялата страна“, каза Атанасов.

На свикана от него пресконференция днес, Атанасов припомни отново, че на последната сесия на Общинския съвет в Кюстендил беше одобрено неговото предложение за намаляване на екологичния коефициент от 1,3 на 1,1 за автомобилите с категория Евро1 и Евро2, както и за тези, които са без екологична категория.

„Знаете, че подобно обещание бях поел в предизборната кампания и дойде време да го изпълним. Тази несправедливост вече е отстранена и тези данъци ще бъдат намалени с 20%“, каза Огнян Атанасов.

От намалението на данъка ще се възползват собствениците на 4443 броя автомобили на територията на община Кюстендил. По думите му това са най-масовите автомобили, които се ползват от хората с по-ниски доходи.

В отговор на въпрос Атанасов отговори, че независимо от размера на данъците през последните години, събираемостта им в общината е била еднаква.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене