Спрягат Злата Ризова за позицията на омбудсман в Благоевград

Името на Злата Ризова, общински съветник в мандат 2015-2019 на местния парламент на Благоевград, се спряга за позицията на омбудсман в общината. Коментарите по темата са провокирани от обявата от последните дни на 2023 г. на председателя на ОбС Радослав Тасков за публично 1-месечно обсъждане на предложение за проект за Правилник за организация на работата на обществения посредник.

„С кмета обсъждахме наредбите, които предстоят да се дискутират в Общинския съвет, и изборът на омбудсман се оказа, че е едно от нещата, залегнали в неговата предизборна кампания, както и в тези на голяма част от кандидатите за общински съветници, заради нуждата, заявена от обществото“, коментира председателят на местния парламент Р. Тасков. Той отрече да са обсъждани конкретни имена, но не скри, че е чул вече да се коментират доста имена за поста.

„Освен името на Злата Ризова се коментират и тези на Кирил Илиев, на бившите омбудсмани Валентин Василев и Петя Гюрова, на Атанаска Янкова, която бе кандидат при последната проведена процедура. Изборът на обществен посредник никак не е лесен, гласуването в ОбС е тайно и са нужни 28 гласа, за да има избор“, заяви Р. Тасков.

В проекта за правилник е заложено изискване за юридическо образование на кандидатите, както и размер на възнаграждението от 1,9% от размера на средната заплата на общински съветник, която в момента по решение на ОбС е с лимит до 1300 лв.

Към избор на омбудсман ще се пристъпи след приемане на новия правилник. В него не фигурира изискване на управленски стаж, тъй като с промяна в Закона на националния омбудсман то е отпаднало. Договорът на предишния обществен посредник В. Василев, чийто мандат изтече с мандата на ОбС 2025-2019, бе прекратен преди 2 г. от тогавашния кмет Илко Стоянов с мотив икономии на средства за заплатата му. Според председателя на настоящия местен парламент бюджетът на ОбС в момента би могъл да осигури заплатата на обществен посредник. Не се изключва и опция за 4-часов работен ден, но това ще се реши допълнително в хода на работата на комисията, която ще допусне до 3-ма кандидати, първо по документи и след това при събеседване за гласуване в пленарна зала.

„Не съм мислила за тази позиция, но е добра идея и ще я обмисля сериозно“, коментира спрягането на името й Злата Ризова и отбеляза, че има самочувствието на човек, който би се справил отлично като обществен посредник. /Струма бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене