С препълнен площад Благоевград посрещна новата 2024 година

Празничната програма организирана от Община Благоевград се състоя на пл. Георги Измирлиев. Точно в 23:00 часа празникът бе открит с приветствие от заместник-кмета по Култура и Спорт Станислав Кимчев, който бе в ролята на водещ на събитието.
Гражданите на площада извиха дълги хора веднага щом на сцената се появиха талантливите народни певци Георги Илиевски и Малин Домозетски. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев и заместник-кметът Станислав Кимчев танцуваха ръка за ръка с всички присъстващи.

Минути преди да настъпи Новата година за своята новогодишна реч на сцената бе поканен и градоначалникът Методи Байкушев, който пожела здраве и вдъхновение през 2024 година на всички благоевградчани.
Кметът поздрави всички присъстващи с рецитал на стихотворението „Новата година“ от Архимандрит Серафим (Алелсиев).
„Реших вместо гръмки речи да Ви прочета думи на един по-мъдър човек, който е описал новата година така:

Безименна идвам. Вий дайте ми име! И празна дохождам. Вий дайте в мен плод! Такава ще бъда, каквато сами ме изваете вие в своя живот.
Щастлива наричат ме Нова Година онез, що не знаят, че празен съм съд. Аз пусто поле съм, което в градина цветуща превръща единствен трудът.
От мен радост чакат онези, които в съдбата измамна са вдали сърце. Аз буен поток съм и в моето корито се крий златен пясък за смели ръце. Аз взимам и давам. Въздигам и свалям.Аз водя към Бога, към ада влека. Аз чистя душите и в грях ги окалям. Аз давя и къпя — чудата река.
Безименна идвам. Вий дайте ми име! Безлика дохождам сред вас във света. Такава ще бъда, каквато сами ме, о, люде, отпратите към вечността.“, с посланието всеки да се труди за това, което иска да получи каза той.

В 00:00ч. настъпи кулминацията на вечерта, когато вместо заря тъпани закънтяха на площада, а веднага след това и химнът на Република България и песента „Многая лета“.
С шампанско и бенгалски огън в ръка присъстващите се прегръщаха и поздравяваха. Площадът бе изпълнен и с много деца дошли заедно с родителите си, за да празнуват.
Изненадите не свършиха с настъпването на Новата година, за още по-голямо настроение на сцената се появиха талантливите танцьори от фолклора формация „Накит“ и даровитата народна певица от ансамбъл „Пирин“ Милена Пищолска.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене