Чомбе се скри във Виена Архонтът Иван Кочев в нелегалност заради шефовете на „Булстрад”

Иван Кочев - Чомбе

Иван Кочев – Чомбе

Архонтът и герой от мътните мутренски времена Иван Кочев – Чомбе се е скрил във Виена, раз­криват отлично запознати с житието-битието на бившия футболист, превърнал се в биз­несмен. Причината да потъне в нелегалност е обвита в загадки. Две са версиите, поради които той е предпочел да напусне родното си село Първомай, в което има и маслинова плантация.

Според първата версия Чомбе е отпътувал зара­ди спорове около хотел „Белатур” в центъра на Петрич. Кочев държи 40% от акциите в хотелския комплекс, който разполага с казино, бинго и редица други зали и представлява апетитна хапка. Другият съсобственик на компле­кса е „Ютекс холдинг”, а той се управлява от силни хора като Румен Янчев, шеф на застрахователна­та компания „Булстрад”, Сергей Давидов и Иван Василев. Според източ­ниците ни архонтът има финансови спорове с тях и затова е предпочел да се оттегли във Виена.

Иван Кочев придобива по доста скандален на­чин акциите в хотелския комплекс. Той ги купува от тогавашния управител Христо Ламбрев, който по-късно умира от масивен инфаркт. Преди това Ламбрев е обвинен от „Ютекс хол­динг”, че пренасочва пари от хотела към частната си транспортна фирма. Дори   при   продажбата на акциите си Ламбрев остава да виси на холдинга с огромна сума пари. Затова срещу него за­почва дело. Твърди се, че впоследствие този негов дълг е откупен от Чомбе. Не е ясно обаче дали той се е разплатил по-късно със съдружниците си. Според източниците ни пратеници на холдинга са издирвали упорито архонта. Той обаче е предпочел да вземе самолета за Виена.

Веднага след като става съсобственик на хо­телския комплекс, Чомбе започва мащабен ремонт, като целта е да привлече туристи от съседна Гър­ция. От стаите и залите на хотелския комплекс са извадени старите мокети, столове и телевизори, кухнята на ресторанта е с ново оборудване. Част от стаите стават луксозни за заможни клиенти. Ве­роятно архонтът е считал, че с тази модернизация погасява задълженията на Ламбрев, казват още из­точниците.

Около  хотелския  ком­плекс „Белатур” от години ври и кипи. Когато Христо Ламбрев продава акциите си на Чомбе, крадци атакуват дома му, подпалват и кола­та му с коктейл „Молотов”. Приживе Ламбрев е известен бохем, сред най-близ­ките приятели на Иван Славков и дори става общински съвет­ник от неговата партия „Напред, България”.

Другата вер­сия за изчезва­нето на Чомбе е, че го разследват за канал за износ на ан­тики от България. Районът около Петрич и неговото село Първомай от години е известен на иманярите като изключително богат на находки. Запознати твърдят, че самият Чом­бе също е изкушен от колекционерската страст, а домовете му в Първомай и Виена били пълни с артефакти.

Последните публични изяви на Чомбе бяха по време на предсрочните парламентарни избори през 2013 г. Тогава той беше втори в листата на ГОРД, партията на друг архонт – Слави Бинев, но не успя да се класира.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене