Природен парк „Беласица“ отбелязва своята 16-годишнина

На 28 декември Природен парк „Беласица“ отбелязва своята 16-годишнина. Управлението на Природен парк „Беласица“ се осъществява от Дирекцията на Природния парк, която е подчинена на Изпълнителна агенция по горите.

Обявяването на планина Беласица за защитена територия е с цел опазване на вековни гори, съставени основно от обикновен бук и обикновен кестен, които са най-обширните кестенови масиви на Балканския полуостров, и естествени местообитания на чинар, както и на защитени и ендемични растителни и животински видове – обикновен тис, бодливолистен джел, планински явор, карстова люцерна, албански крем, белогръб и черен кълвач и на уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината.

За любителите на пешеходния туризъм Беласица предлага, както по-леки излети в подножието на планината по маркирани туристически маршрути, стигащи до интересни местности, така и дълги и предизвикателни маршрути до билото. От билото на планината на юг се виждат Дойранското и езерото Керкини, на север се откроява гледка към пограничните планини Огражден и Малашевска, а в далечината се открояват планинските вериги на Пирин, Рила и Славянка. Най-високият връх на планина Беласица Радомир (2029 метра) и връх Тумба (1880 метра), който е разположен на три граници, са притегателни точки за по-опитните туристи.

Освен възможностите за традиционни туристически излети до билото на планината или до някоя от туристическите хижи, Беласица предлага и възможност за посещение на изключително красиви водопади. Чудните малки водопади над подгорските села са чудесни места за отдих и разходка сред природата. Беласишките водопади: Лешнишки, Камешнишки, Яворнишки, Мангъро и Дъбицата са разположени в живописни местности, които привличат със своята неповторимост и уникалност. Водопадите над село Ключ и село Коларово, също си заслужава да бъдат посетени.

За по-любознателните туристи са подходящи тематичните маршрути, изградени на територията на парка. При преминаването по тях посетителят има възможност да научи интересни факти за растенията и животните, свързани с тематиката на съответният маршрут.
Живеем във времена, когато интернет пространството ни дава значителна информация и познание, но то не може да замени живото общуване и емоциите, които ни дава природата.
Нека Беласица продължава да ни радва, да лекува телата и душите ни!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене