Дъжд и сняг поразяват България в петък, тези райони да се готвят

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца и ще започне да се повишава.

През нощта ще бъде предимно ясно, но след полунощ от запад облачността ще започне да се увеличава. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури ще са между минус 3° и 2°, по Черноморието малко по-високи, в София – около минус 3°.

Това прогнозира дежурният синоптик на НИМХ Ралена Илиева.

На 22 декември в 5 ч. и 27 мин. настъпва астрономическата зима.

В петък през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще е значителна. Преди обяд в Западна България, а след обяд и в източните райони ще има валежи от дъжд. Привечер, с понижението на температурите, в Предбалкана и по високите котловинни полета дъждът ще се примесва със сняг.

В повечето райони валежите бързо ще спрат, а от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и да намалява. Преди обяд вятърът ще е от югозапад, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад, ще е умерен, в Северна България – силен и с него ще нахлува студен въздух.

Максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София – около 5°. В планините ще преобладава облачно време с валежи от сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

По Черноморието облачността ще е значителна. Около и след обяд ще започнат валежи от дъжд, които до вечерта в повечето места ще спрат. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат 8°-10°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините ще преобладава облачно време с валежи от сняг. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра – около минус 3°.

 

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 54 мин. и залязва в 16 ч. и 55 мин. Продължителността на деня е 9 ч. Луната в София залязва в 2 ч. и 55 мин. и изгрява в 13 ч. и 40 мин. Фаза на луната: три дни след първа четвърт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене