Кьоравия убит заради 1 млн. евро на Жоро Илиев

Кьоравия

Васил Станков – Бай Васо и вече покойният му син Райко Кръвта са организатори на убийството на благоевградския лихвар Васил Горчев – Кьоравия, екзекутиран през януари 2005 година с куршум в главата от снайперист пред хотел „Ален Мак” в Благоевград.

Допреди да бъде убит, Кьоравия е безспорен бос на престъпността в Югозапада, тъй като работи под шапката на боса на ВИС-2 Георги Илиев. Три месеца преди да бъде ликвидиран, Васил Горчев дава заем от милион евро на благоевградския бизнесмен Иван Стойчев – Дилъра.

Иван Стойчев взема парите от Кьоравия заради строежа на хоте­ла си в Банско. Вдига    го в двора на би­вшето ТКЗС в курортния град. Според предварителната договорка Иван Дилъра трябва да върне 1 200 000 евро след година, като всеки месец погасява вноските си – тоест по 100 000 евро месечно. Иван Дилъра обаче връща само 200 000 евро на Кьоравия и забравя да си плати лептата през декември 2004 г. Заради това мутри на Васил Горчев го пребиват.

Георги Илиев

Георги Илиев

Уплашен, Иван Дилъра търси за съдействие ста­рия си приятел Бай Васо. Предлага 200 000 евро, за да бъде организирано убий­ството на лихварския бос Кьоравия. Бай Васо и синът му Райко се съгласяват да изпълнят мократа поръчка. Около месец по-късно Васил Горчев е застрелян.

Жоро Илиев прави собствено разследване, тъй като се оказва, че въпросният 1 милион евро е бил негов, а на всич­кото отгоре Кьоравия се ползва с протекциите му.

През пролетта на 2005 г. Райко Кръвта е повикан на среща от Главния на басейна „Мария-Луиза”. За това пише и в книгата си „Живей бързо” писателката Надя Чолакова.

„Двама човека ми казаха, че ти си убил лично Васил Горчев. Имаш 3 месеца да ми върнеш парите – 1 мили­он евро и да убедиш Иван Дилъра да ми прехвърли хотела в Банско”, разпо­режда се Жоро Илиев.

На 25 август 2005 г. босът на ВИС-2 е екзекутиран от снайперист, докато праз­нува победа на футболния тим „Локомотив” (Пловдив). Преди това пък Жоро е ми­шена на неуспешен атентат с гранатомет. Ченгетата са убедени, че убийството на Главния също е дело на Райко Кръвта, но не могат да подкрепят данните си с доказателства, които биха издържали в съда.

Райко Кръвта

Райко Кръвта

Райко Кръвта бе убит месеци след екзекуцията на Жоро Илиев, а бандата му бе поета от неговия баща Васил. Що се отнася до виновника за пореди­цата от разстрели – Иван Дилъра, то той бе арестуван в началото на седмицата в Благоевград в момент на сделка за покупка на хероин.

Иначе Иван Стойчев-Ди­лъра вече не е собственик на хотела в Банско, който бе отнет от банка заради непокрити дългове.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене