Топ Преса представя! Баба Пена, която знае всички билки

В село Голям Извор живее потомствена билкарка. Баба Пена е на 96 години, знае за лекове с билки, вари чудодейни отвари и много вярва на зодии – кръстила си ги е по своему. На телеца вика здравенец, на близнаците – диваци, а на себе си – старица, която е искала да стане кралица, пък се е превърнала в една магарица!

Все намира за какво да се закачи баба Пена, за да се посмее – да се надсмее над тъгата и самотата, които понякога я настигат.

Пътувала е в безчет държави. С деца не се е сдобила, но е отгледала двамина. Като за майка за нея се грижат и трижди на ден я спохождат. А тя плете, ли плете. И за тях, и за техните близки. 18 чифта чорапи тези дни е наплела.

„Ако го не скъсам язе чорапе, ще се намери кой да го скъса“, казва баба Пена.

– Какво да ти кажа, душичке?! Направих години, обаче сега пък не мога да ги износя, много тежки за мене.

– Натежават ли годинките?

– Натежават, баба.

Макар да й натежават годинките, баба Пена не се оплаква, все гледа нещо да подхване, билка да откъсне, книга да намери за някой лек да научи. Баща й също бил билкар. Още едно време повтарял: „Билката нито ще те порази, нито ще те нарани, само иска на чай да я направиш”.

– Най-важната билка, най-лековитата билка е жълтият кантарион. Направила съм с мас, направила съм с оливие… Най-важната билка е жълтият кантарион.

За високото кръвно, първата билка, най-лечебната, е овчарската чубрица. Тя не расте в градината, тя расте по присойките тука при назе. И тази чубрица е толкова силна, толкова помага. На първо място я слагам за високото кръвно нея. След това пък за апетит – целината е на първо място, кервиз дето му викат. За нервите много помага жълтият кантарион, варя си го на чай. И всеки ден си изпива баба Пена по една чашка билки и си ги редувам. Днеска босилек, друг ден мащерка, друг ден друго.

Може би 15-17 години, откога почина другарят ми, всяка сутрин при мен е закон – една лъжица мед, разтворена в една кафена или чаена чашка гореща водица. Това за мен е закон. И друго да кажа, от кафето много бягат такива като мене, по-възрастни, но аз не бягам от него, пия си, но само сутрин, без да прекалявам през деня пак.

След това е магданозът. Той е за отпускане на бабички, такива като мене, шантави.

– Магданоз за отпускане на нервите?

– Не, не, на урина, за обезводняване. Пък мащерката е най-силната билка за кашлица, нали някога имаше лошо гърло, лоша кашлица, обикновена кашлица… Тя е най-силната билка за кашлицата – мащерката. След това маточината. Тя много помага на очите, тя помага на зрението, обаче там пише и друго – който има болни бъбреци, да не я употребява, защото дразни бъбрека.

За безценните ползи от билките още разказва баба Пена. От вирусите много пази белият бъз, многоуханното дървесно растение. Както и цветът от иглика – той пък има отхрачващо действие. Цветът от глог пък има В и С витамини и много помага на сърцето.

– За главоболие коя билка да пия?

– Невен. Сега вземам четири шепи, нарязан невен със стръковете и цветовете и 250 г. мас, свинска чиста, дето се готви. Опържвам маста, слагам вътре невена, това най-помага за рани, за много неща.

– За изгаряния..

-Знаеш ли какво?! Билка, ако ти не помогне, тя няма да ти и навреди. Не е като лекарството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене