Историческо: Промените в Конституцията вече са факт

Обявяването на резултатите от председателят на Народното събрание беше посрещнато с аплодисменти

На трето четене бяха приети промените в Конституцията. Това се случи след поименно явно гласуване на присъстващите в пленарна зала народни представители. 

Преди това зам.-председателят на парламента и депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Никола Минчев изчете проекта на промени за трето гласуване. Измененията в основния закон бяха гласувани вчера на второ четене в пленарната зала.

 

Гласувалите депутати са 237. „За“ – 165, „против“ – 71, един „въздържал се“.

Обявяването на резултатите от председателят на Народното събрание беше посрещнато с аплодисменти. Повечето депутати станаха на крака.

С приетите поправки се ограничават правомощията на президента при съставяне на служебни правителства. При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. След критиките на конституционалистите председателят на Върховния касационен съд беше изключен от този списък. Изборът на служебен премиер ще бъде между:

– председателя на НС

– управител или подуправител на БНБ

– председател или зам.-председател на Сметната палата

– омбудсман или заместник-омбудсман

Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години без право на повторен мандат. А Висшият съдебен съвет се разделя на две – ВСС с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове.

Българи с двойно гражданство вече да могат да стават депутати, ако са живели последните 18 месеца в страната съгласно промените в конституцията.

Промените бяха приети с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене