През март 2024 година се очаква да бъде възобновено изграждането на улица „Промишлена“ в Благоевград

През март 2024 година се очаква да бъде възобновено изграждането на улица „Промишлена“ в Благоевград. Това стана ясно по време на днешната редовна пресконференция на кмета на Община Благоевград Методи Байкушев, предаде репортер на „Фокус“.

Той съобщи, че миналата седмица е било подписано споразумение с МРРБ за превеждане на втората част от средствата за изграждането на улицата, които са в размер на 3.5 млн. лв. Байкушев обясни, че срокът за завършването на улицата е следващата година. „В момента строителството е спряно. През октомври е издаден Акт № 10 за спиране на строителството, заради не добър достъп до промишления двор в района. В проектът не е било предвидено да има добър вход и изход“, каза той.

Градоначалникът поясни, че преди няколко седмици е посетил обекта, заедно с проектанта, собственика на промишления двор и фирмата изпълнител. По време на разговорите на терен е станало ясно, че се изисква промяна на плана, по което вече се работи. Оптимистичният срок за завършването на корекциите е три месеца, песимистичният е пет. Планът е строителството да бъде възобновено през месец март.

Кметът припомни, че за изграждането на улица „Промишлена“ са били отпуснати 7 млн. лв. целеви средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Първата част от парите, а именно 3.5 млн. лв. е била преведена на община Благоевград в четири транша през ноември и декември 2022 година.

„През юли 2023 година е платен аванс от 1.5 млн. лв. на строителя. Останалите 2 млн. лв. е трябвало да са в сметките, но липсват“, каза Байкушев и допълни, че въпросните пари са били изхарчени за други дейности. Ще се търсят варианти за възстановяване на сумата чрез съкращаване на разходите, оптимизиране на общинска администрация, в това число и общинските дружества. Освен това е неизбежно да бъде направена корекция по отношение на собствените проходи – местни данъци и такси. За целта ще бъде сформирана работна група, която да преразгледа всички такси, в това число и тези, които се събират от отдаването под наем на общинска собственост.

Кметът допълни, че има сериозни проблеми и по отношение събираемостта на средствата, поради което е дал много точни инструкции – да се събират всички взимания, без оглед личността на длъжника.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене