Разбиха мрежа за трафик на момичета с цел проституция

Разбиха мрежа за трафик на момичета с цел проституция. Те са работили в столични клубове, а цената им е била 100лв. Групата се е занимавала с набиране, склоняване и предоставяне на сексуални услуги и трафик на хора. По време на разследването са установени и жертви.

Само 1 % от жертвите се спасяват, тоест много малка част стигат до нас. Но тенденцията, която наблюдаваме на горещата линия, тук говорим за български граждани, е , че все повече се увеличават случаите, с които работим и все повече жертви са мъже”, обясни Диана Китова, мениджър на гореща линия за жертви на трафик.

Преди мъжете не са се осмелявали да подават сигнали, предаде NOVA.

„Ако преди говорихме за трафик на жени, вече говорим за трафик на хора. И това е едно много динамично явление. Трафикът на хора непрекъснато се променя. Променят се целевите групи, променят се методите на вербуване, променят се държавите, към които са трафицирани хората”, коментира Надя Кожухарова, координатор по програми за трафика на хора към „ Асоциация Анимус”.

Тя допълни и, че целите на експлоатация се разширяват все повече и повече.

Преди имахме трафик само с цел сексуална експлоатация, сега вече говорим в голяма степен за трафик с цел трудова експлоатацияпродажба на бебета, продажба на органи, принудителен брак”, допълни Надя Кожухарова.

Много често жертвите не се припознават като жертви. Често са в емоционална връзка с трафиканта си и са на разположение на този човек. Те са подлъгани, насилвани, принуждавани и заплашвани и нямат смелост да подадат сигнал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене