Румънска медия: Присъединяването на България и Румъния в Шенген може да бъде блокирано от Будапеща

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши, че ще се противопостави на присъединяването, ако София не се откаже от данъка

„Ролята на Унгария в Шенгенския скандал. Присъединяването на Румъния и България също може да бъде блокирано от Будапеща заради руския газ“. Това е заглавието на топ новината на сайта на една от най-авторитетните румънски медии Digi24, пише „Фокус“.

Българският премиер Николай Денков потвърди в четвъртък в Брюксел, че Унгария е предупредила, че може да гласува против разширяването на Шенген, ако България запази данъка, въведен върху руския природен газ, транзитиращ през страната. В момента правителството в София отложи събирането на приходите от нова такса върху вноса и транзита на природен газ от Русия.

Денков каза, че изпълнителната власт на ЕС ще посредничи в преговорите за пълноправно членство на страната му в Шенген, след като Австрия обяви готовността си да подкрепи премахването на въздушния контрол.

„Стратегията е да се преговаря за контрола по сухопътните граници. Изготвили сме предложение и ще го изпратим в Австрия. Ще използваме Европейската комисия като посредник в тези преговори“, каза Денков пред български журналисти в Брюксел, където присъства на срещата на върха ЕС – Западни Балкани и където участва в Европейския съвет в четвъртък и петък.

Българският министър-председател каза, че е разговарял по тези въпроси с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с румънския президент Клаус Йоханис и с австрийския канцлер Карл Нехамер. „Проведени са предварителни разговори, вече сме готови да продължим дискусиите“, добави той.

Според Николай Денков не се обсъжда отделянето на Румъния от България по въпроса за присъединяването към Шенгенското пространство. „Чух, че румънските власти са споменали тази опция, но не са я повдигнали двустранно или пред Комисията“, каза той.

Българският премиер потвърди, че Унгария е предупредила, че може да гласува против разширяването на Шенген, ако България запази въведената такса върху руския природен газ, преминаващ транзитно през страната.

Унгария изпрати официално съобщение в тази връзка, макар и на не много високо дипломатическо ниво, а България реши да се откаже от данъка.

„Решихме, че сега не трябва да рискуваме със стъпки, които не са определящи за Шенген. Данъкът беше важен за българския бюджет и за балансирането на пазара на горива“, каза Денков.

Българският премиер обясни, че България подкрепя увеличаване на разходите на ЕС за охрана на границите и подкрепа за Украйна. Той заяви, че поради опасността Русия да атакува други европейски страни, ако Украйна не бъде подпомогната, разходите ще бъдат много по-високи, за да се подготви Европа за евентуална атака или да я предотврати.

Нидерландия го направи, цяла България чакаше тази вест!

Също в четвъртък българският президент Румен Радев заяви, че очаква Холандия да декларира пълната си подкрепа за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство в близко бъдеще. Изявлението му дойде след среща с албанския си колега Байрам Бегай.

Радев каза, че България може да влезе в Шенген със сухопътни, морски и въздушни граници до края на годината, ако София положи усилия в няколко други направления.

Относно ветото на Австрия за присъединяването на Румъния и България към Шенген Радев е на мнение, че проблемът е да се убеди не само политическото ръководство, но и австрийската общественост, че това е необходима стъпка. България забави събирането на приходите от данъка върху вноса и транзита на руски газ.

България забави събирането на приходите от данъка върху вноса и транзита на руски газ

В понеделник България отложи събирането на приходите от нов данък върху вноса и транзита на природен газ от Русия, за да не застраши желаното присъединяване към Шенгенското пространство, след възможните възражения на Унгария, съобщава ДПА, според Agerpres.

Според нов закон, който беше публикуван през октомври в Държавен вестник на България и влязъл в сила веднага, се въвежда такса от 20 лв. (10,76 долара) за всеки мегаватчас газ, идващ от Русия. Това се равнява на приблизително 20% от референтната цена на природния газ на борсата в Амстердам.

Данъкът следва да бъде платен от руския гигант „Газпром“. Унгария, страна, която зависи от преминаването на руски газ през България, заяви, че мярката на властите в София е незаконна и иска Европейският съюз да започне разследване. Сърбия и Северна Македония също изразиха опасения относно данъка в България.

България е много близо до влизане в Шенгенската зона за свободно движение и не желае данъкът да засяга тази цел, каза Бойко Борисов, лидер на управляващата политическа формация на ГЕРБ.

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши, че ще се противопостави на присъединяването на България към Шенген, ако София не се откаже от данъка. Българските власти решиха да изчакат равностоен механизъм на ЕС по отношение на облагането на руския газ, обясни Борисов.

Газпром не е обявил дали възнамерява да плаща данъка в България, което поставя под въпрос ефективността на мярката.

Миналата година Русия спря доставките на природен газ за България, след като съседната страна отказа да плаща в рубли, както поиска Москва след началото на войната в Украйна. Въпреки това България остава важен маршрут за транзита на руски природен газ в региона. Почти половината от природния газ, доставен от Русия по тръбопроводи, влиза в България от Турция по тръбопровода „Турски поток“, за да бъде доставен по-нататък до Унгария, Сърбия и други части на Южна Европа.

Ако преди войната в Украйна почти целият природен газ, консумиран от България, идваше от Русия, в момента съседната страна осигурява една трета от годишните си нужди от газ чрез дългосрочен договор с групата SOCAR от Азербайджан. Също така България получава втечнен природен газ през терминали в Гърция и Турция.

От своя страна Сърбия също работи по споразумение със SOCAR, както и по нов газов интерконектор с България.

Чолаку: Надяваме се да завършим през следващите два дни преговорите за присъединяване към въздушния и военноморския Шенген 

Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в петък, че се надява преговорите за присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство да бъдат завършени през следващите два дни. „В първата стъпка, въздушно и военноморско, а следващата година, присъединяването на сушата“, каза Чолаку.

„За тази година се надяваме в следващите два дни да завършим преговорите за присъединяване към Шенгенското пространство, на първо място въздушно-морски и да завършим колкото е възможно по-голяма част от инфраструктурата“, каза министър-председателят.

Клаус Йоханис обаче каза в четвъртък вечерта след разговори с канцлера на Австрия Карл Нехамер и премиера на България Николай Денков, че преговорите остават сложни.

„Преговорите за Шенген остават сложни. (…) Всички са много ангажирани и в един момент, ако изведнъж се покаже решение, то може да бъде формулирано формално, но дотогава имаме още работа“, заяви президентът.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене