Мобилни екипи ще правят медицински изследвания в селата в Кюстендилско

Инж. Огнян Атанасов: Мобилни екипи ще правят медицински изследвания и ще представят социалните услуги в кюстендилските села
Важно е да подсигурим адекватно здравно обслужване в по-отдалечените места и да запознаем кюстендилци със социалните услуги, които предлага Общината

„Община Кюстендил, с помощта на комплекса за социални услуги, започва посещения в кюстендилските села на мобилни екипи, които ще правят медицински изследвания: измерване на кръвно налягане, измерване на кръвна захар. Екипите ще дават и консултации за социалните услуги, които предлагаме на територията на Община Кюстендил“. Това заяви кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов по време на пресконференция.
Новопредприетата мярка от страна на Община Кюстендил идва веднага след проведено заседание с кметовете на кметства и кметските наместници, по време на което е било сигнализирано, че селата, които са до 15 км от гр. Кюстендил и до 600 м. надморска височина, не се дофинансират и е спряло посещението на личните лекари, което затруднява здравното обслужване по места.

Инж. Огнян Атанасов посочи, че веднага след като Общината е била сигнализирана за проблема по време на днешната среща с кметовете на кметства и кметските наместници, е изготвен график за посещение на селата от мобилните екипи:
– на 19 декември ще бъдат посетени селата Радловци и Коняво;
– на 20 декември – с. Жиленци и с. Слокощица;
– на 21 декември – в с. Ябълково и с. Гърляно;
– на 22 декември – в с. Долна Гращица и с. Богослов.

Часовете за консултации ще бъдат определени от кметовете и кметските наместници в съответните села, а посещенията на мобилните екипи ще продължат и по останалите малки населени места на територията на Общината през следващата седмица. С екипите ще има и психолог, като междувременно Община Кюстендил ще търси съдействието и на общопрактикуващ лекар, който да се включи в екипа, като за целта обаче първо ще бъде направена проверка на нормативната уредба, посочи инж. Атанасов.
„Ще потърся и ще проведа разговор с практикуващия лекар, който е осигурявал тази услуга до момента, за да видя за какво финансиране става въпрос и ще се опитаме да го подсигурим от Община Кюстендил, за да продължи да обслужва своите пациенти“, посочи още инж. Атанасов.

„Това че даден общопрактикуващ лекар е имал разкрита практика в определено село, не означава че същият не може да се е отказал от нея“, уточни председателят на Общински съвет Димитър Велинов. Той посочи, че съгласно Областната здравна карта е определен броя на общопрактикуващите лекари и на незаетите практики. Велинов очаква с новия бюджет на НЗОК да бъде изчистен проблемът с концентрацията на специализирана медицинска помощ.
„Важно е да подсигурим адекватно здравно обслужване за нашите съграждани от по-отдалечените места. Ще се опитаме да дадем базисна грижа, както и да направим по-широка кампания за това какви социални услуги предлага Общината, защото те са много, а съм сигурен, че хората не са запознати и не се възползват от тях“, каза в заключение кметът на Кюстендил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене