Ликът на Димитър Талев бе монтиран на библиотеката в Благоевград

Бюст на писателя, патрон на Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград, бе монтиран на западната страна на сградата, в която се помещава културната институция, по повод 70 години от създаването ѝ. Творбата е дело на известния български скулптор Богомил Живков, а под бюста е изписано името на Димитър Талев, както и годините на неговото рождение и смърт, съобщиха от библиотеката на официалната си фейсбук страница. За монтирането на паметния знак помогна друг значим български скулптор – Иван Кулински, посочват още от библиотеката.

Временно изпълняващият длъжността директор на културната институция Емилия Малешевска е изказала благодарност на автора за работата му, както и на общинското ръководство за осъществяването на идеята на екипа на Регионална библиотека „Димитър Талев“. Този паметен знак ще напомня на жителите и гостите на града ни за живота и делото на нашия патрон Димитър Талев, е казала още Емилия Малешевска.

Димитър Талев е един от най-талантливите български писатели на миналия век, посочват от библиотеката. Той се ражда преди 125 години, през 1898 година, в Прилеп, когато градът е в Османската империя. И до днес неговата тетралогия, състояща се от романите „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“, заема видно място сред произведенията, с които България може да се похвали в литературно отношение, допълват от културния институт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене