ТАЛАНТИТЕ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕ” СМОЛЯН СЕ ПРЕДСТАВИХА НА КОЛЕДНО- НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ

Месец декември в община Смолян е наситен с много тържества, концерти и празнични изяви. Програмата е посветена на Коледа и Нова година. Народно читалище „Христо Ботев-1871” град Смолян проведе своя Коледно- новогодишен концерт на 13 декември т.г.
Началото на концерта поставиха децата от Детска градина „Буратино„ с ръководители Иванка Дерекьовска и Румяна Бодурова. Малчуганите изпълниха една коледна песен и представиха обичая „Коледуване”. Енергични, по детски естествени, щастливи и показващи свои умения, тези малки изпълнители заслужено получиха награда за представянето си от зрителите в залата с бурни аплодисменти.

След тях се потопихме в света на музиката . Изпълнението на Костадин Кисьов и Никола Илчев на акордеон доказва твърдението :”Има той талант и ще става музикант”. Когато засвирят Костадин и Никола сърцето играе. Слушаш музиката им с удоволствие. Унасяш се и забравяш грижи и тревоги.

Изпълнението на саксофон на Валентин Генчев бе прието с благодарност . Професионален музикант, той свири две „Коледни песни”. Тази музика е вълшебна, защото душата играе, тялото подражава. Насладихме се на тази нежна музика, красива и релаксираща.
В концерта взеха участие ДТФ „Най” и ТФ „Зареница”. Танцът на младите изпълнители е съпроводен с песен.Танцьорите са плавни и грациозни, красиви , усмихнати. Те заслужиха бурни аплодисменти.

Соловите изпълнения на Петя Драгинова, Велислава Анчева,Андрея Марковска, Ванеса Мишурова, Димитър Дърмонев и Тошко Бечев потвърждават мисълта на Иван Вазов :- „Родопа планина е море от песни.„ В тези изпълнения родопската песен прозвуча като лирична изповед, която търси разбиращо сърце. Песента е волна и широка, тя лети сред върховете на планината. Тя е бистър извор, поетично съкровище с богата емоционалност .Това показват изпълнението си нашите читалищни деятели .

В Коледно -новогодишния концерт на читалището взеха участие още фолклорните групи „Бойка Присадова „ , Октет „Никола Кенов” , „Орфееви звуци”, „Надежда Хвойнева” , ”Родопис”, Народен хор “Радка Кушлева” , Битова група , група за народен фолклор и Фамилия „Илчеви”.
В родопската песен и фолклор се оглежда историческата съдба на българина.
Коледарите на Марияна Каранлъкова представиха този народен обичай и показаха, че фолклорът е жив и се предава от поколенията в бъдещето. Коледарите стъпват тежко под съпровод на песен и силни о възгласи. С гордо вдигната глава почукват с „гегата „ и отсичат „Ще бъде”.

Гайдарските състави „Апостол Кисьов” , „101 каба гайди” заедно с гайдарска школа Красимира Чуртова беше финала на концерта . Те заслужават и получават наградата на публиката. Очарованието на родопската песен ще се загуби ако е без съпровода на родопската гайда. Тя има своята история от древни времена. Тя е най -популярния музикален инструмент за съпровод на родопската песен. В Родопите доминираща роля играе фолклорът. Ние го пазим, обичаме и живеем с него. Той е нашият свят.

НЧ „Христо Ботев“ –гр.Смолян

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене