ПОДМЕНЕНА Е ГОРИВНАТА БАЗА НА 2456 ПО ПРОЕКТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН

Днес се проведе заключителна пресконференция по проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян”. Зам.-кметът Марин Захариев посочи, че това е един от най-значимите проекти на Общината през последните години. В резултат на изпълнението му са намалели и фините прахови частици Имаме по-устойчиво отопление, по-висока енергийна ефективност и смятам със следващия проект да постигнем всички изисквания и трайно да влезем в нормите и да понижим още нивата на ФПЧ. Той поздрави и изпълнителите на проекта, които са контактували с хиляди хора.

Над 4000 домакинства подадоха заявления за подмяна на горивната база. След като се разглеждаха по определени критерии, одобрените домакинства бяха 2456, а монтираните уреди на пелети, котли и климатици са 4336, коментира ръководителят на проекта инж.Хамди Моллов. В голяма част от домакинствата са монтирани до три климатика. Той представи подробностите и резултатите при реализацията му. Целта на проекта е да се подобри качеството на въздуха чрез подмяна на неефективни отоплителни уреди с ефективни такива.
Проектът е финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от ЕС чрез Kохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие.
Той се изпълни на два етапа, а общата му стойност е 10 775 156.66 лв., като европейското финансиране е 9 158 883.16 лв.и националнатото- 1 616 273.50 лв. В тази сума влизат и допълнителните средства, които са били необходими, за да се включат и селата в проекта.
Положителният резултат от реализацията на проекта ще се оцени след още една година работа с пълния обем на подменените уреди. По новия проект, който ще се реализира по програмата се предвижда подмяна на уредите на още 2000 домакинства.

Срокът за прием на заявления по новия проект е до 1 март догодина и досега има подадени около 1000 заявления. С реализацията на втория проект ще се подменят уредите на още около 2000 домакинства, като в него са включени и термопомпи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене