Денков: Да слагаш бюджета за залог срещу този паметник не е човешко

Снимка: БГНЕС

Парламентът трябва да работи, призова той

Премиерът Николай Денков заяви, че спирането на работата на парламента не е начинът да се протестира срещу едно законно действие.

„Парламентът трябва да работи, защото има изключително важни въпроси да решава. Не е това начинът да се протестира срещу едно напълно законно действие, което е отлагано с години, отделно с месеци от тази година, но преди това, преди много години има решение на Столичния общински съвет, така че този акт така или иначе трябва да се завърши. Но да слагаш за залог бюджета, от който зависят заплати, инвестиции, всичко срещу този паметник не е човешко“.

Думите на премиера бяха по повод прекъснатото заседание на Народното събрание от БСП, „Възраждане“ и ИТН заради демонтирането на Паметника на съветската армия в София.

Той коментира и приемането ни в Шенген.

„Стратегията ни за влизане в Шенген е да преговаряме за сухопътните граници“, заяви премиерът по време на ключовата среща на лидерите на ЕС в Брюксел.

Подготвили сме вече предложение, видял съм го, ще го изпратим на Австрия, ще използваме и Европейската комисия като медиатор“, допълни Денков.

„Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на ЕС и се опитваме да избегнем необходимост отново да влизаме в решения на Европейския съвет, което изисква единодушие“, добави той.

„Приоритет ни е миграцията, не само заради Шенген, но и като цяло за Европа. Помощта и средствата за Украйна също са много важни“, посочи още премиерът.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене