Правителството отпусна пари за ремонт на паметници в община Гърмен!

На вчерашното си заседание МС одобри допълнителни средства към бюджета на общини от Пиринско. Банско, Гърмен и Дупница получават пари за ремонти на военни паметници, а Сандански за проекти в областта на образованието.

Въз основа на състоянието на паметниците, подадените документи с приложените количествено-стойностни сметки и снимков материал на актуалното им състояние, постоянната междуведомствена комисия е одобрила 70 военни паметника на обща стойност 299 924 лв., които да бъдат предложени за финансиране по бюджетите на съответните общини в рамките на предвидените за целта финансови средства за 2023 г. в размер на 300 000 лв.
Средствата ще бъдат разпределени между общините Аврен, Асеновград, Банско, Белоградчик, Борован, Брацигово, Ветрино, Вълчедръм, Главиница, Гърмен,Димово, Дупница, Завет, Земен, Ловеч, Луковит, Мездра, Мизия, Павликени, Перник, Поморие, Разград, Ракитово, Садово, Самуил, Стражица, Сухиндол, Троян, Чипровци и др.
Допълнителните трансфери се осигуряват за сметка на предвидените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. финансови средства за подпомагане на общините за опазване и поддържане на военните паметници.

По-голямата част от средствата (7 368 690 лв.) се отпускат 20 общини, за да финансират дейностите по проектите на образователните институции в тях. Това са Сандански, Сунгурларе, Аксаково, Варна, Велико Търново, Враца, Козлодуй, Кърджали, Вършец, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Пловдив, Родопи, Русе, Котел, Нова Загора, Сливен, Самоков и Стара Загора.
Държавната Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ в Стара Загора се подкрепя със 192 403 лв.
Целта на програмата е да се намали недостигът на свободни места в образователните институции и да се осигури здравословна физическа среда за осъществяване на отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст. Също така ще се подпомогне успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст, както и организирането на едносменен режим на учебния ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене