Оброчна плоча на Немезида, открита при разкопки в античен град Хераклея Синтика край Петрич, беше предадена в Историческия музей

Мраморна оброчна плочка на богинята Немезида, открита преди години по време на разкопки в античен град Хераклея Синтика край Петрич, днес беше предадена в Историческия музей в южния град от ръководителя на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински. Пред присъстващите той обясни, че цялата реставрация и консервациите на плочата е била направена в лабораторията на Националния археологически институт с музей при БАН.

В документацията е описана реставрацията на плочката и тя съдържа 3D изображения. Реставратор на плочката е Китан Китанов, а реставрацията, която той е направил е обратим процес, т.е., ако бъдат намерени допълнителни парчета от нея, могат да бъдат добавени, каза проф. Вагалински.

В момента плочката е от четири парчета, тежи шест килограма и е готова да бъде експонирана. По нея за запазени текстове и малко от боята. Много са редки запазените изображения на Немезида, няма друго светилище на богинята на територията на страната, а в Римската империя също са запазени много малко, посочи археологът.

Директорът на Исторически музей Петрич Методи Бисерков каза, че към момента приключват дейности по проекта за консервация, реставрация и популяризиране на Хераклея Синтика, на който бенефициент е Община Петрич. Той се надява, че следващата година посетителите ще видят обекта в една нова светлина. Действително плочата беше в тежко състояние, но професионалната работа ни позволява да видим оцветяването, което е много важно и рядко се случва, както и начина по който е обработена, каза Бисерков. Скоро, плочата ще намери място в експозицията на музея, допълни той.

На предаването присъстваше и кметът на Петрич Димитър Бръчков, който каза, че основен принцип е всичко, което е намерено в Хераклея Синтика да остава в Петрич. Ние, петричани сме горди с нашия археологически обект, посочи той. Бръчков обясни, че в момента са си поставили приоритет за приключването на първия етап на проекта за Хераклея Синтика и започването на втория, но когато има завършеност ще мислят за дейности и в дългосрочен план.

Председателят на Общинския съвет (ОбС) в Петрич инж. Светла Данаилова каза, че работата на екипа от археолози е дългогодишна и е поставила Петрич на картата на археологията. Тя посочи, че ОбС винаги ще помага. Всички ние си даваме сметка като петричани колко е важно и колко е съществено това, което вие вършите, добави Данаилова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене