Новоизграден социален комплекс беше открит в Петрич

В новоизграден социален комплекс ще се помещават Дневен център за деца с увреждания „Слънце“ и дневен център за пълнолетни с увреждания „Надежда“ в Петрич. Сградата разполага с достъпна архитектурна среда, с функционална площ за обособяване на специализирани кабинети за работа с деца и лица с увреждания, зала за рехабилитация, за лечебна физкултура, сензорна стая, кабинети за психолог, логопед, лекарски кабинет и други, както и наличие на достатъчно дворно пространство за занимания на открито.

Официално лентата на новия социален комплекс прерязаха заместник – кметът по хуманитарни дейности Нина Попова, министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и директорът на социалния комплекс Мария Пановска.

Зам.-кметът Нина Попова каза пред присъстващите, че работата по изграждането на комплекса е започнала през 2018 година, с цел придобиване на терена, а през 2019 година са получили и целево финансиране. Дневен център за деца с увреждания „Слънце“ и дневен център за пълнолетни с увреждания „Надежда“ имат нов дом, който отговаря на най-високите стандарти за предоставяне на качествени социални услуги, каза зам.-кметът.

Тя посочи, че в момента в община Петрич функционират Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, преходно жилище и 18 допълнителни социални жилища за хора от уязвими групи. Ще продължим да работим усилено в тази посока, допълни Попова.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова поздрави присъстващите и каза, че успехът на една нация, се мери по начина, по който се грижи за най-уязвимите хора. Тя посочи, че приоритет и на българското правителство е повишаване качеството на живот, доходите, създаването на една икономика, която има висока добавена стойност и най-вече акцента върху хората. За мен и за моя екип в Министерство на труда и социалната политика и всички наши структури, моменти като този са наистина много важни, защото те показват колко големи неща може да постигнем, когато сме заедно, каза Шалапатова.

Всяко едно дете има равни права, всеки един пълнолетен гражданин заслужава да бъде активен участник в обществения живот и на пазара на труда. Това са и нашите приоритети – модерна социална политика, високо ефективни форми на подкрепа и силно сътрудничество с всички заинтересовани страни, каза още министърът.

На откриването присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова, областният управител на Благоевград Мария Димова, председателят на Общински съвет – Петрич Светла Данаилова, социални работници, общински съветници, представители на фирмата изпълнител, жители и гости.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене